Riscuri climatice extreme

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Imediat dupa debutul IDNDR, mai precis in anul 1992, pentru o mai corecta si uniforma interpretare si utilizare a termenilor specifici, a fost elaborat si publicat un dictionar al IDNDR. Conform acestui dictionar, cei mai utilizati termeni erau definiti astfel:
Hazardul reprezinta "un eveniment amenintator sau probabilitatea de aparitie intr-o regiune si intr-o perioada data a unui fenomen [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Riscuri climatice extreme

Imediat dupa debutul IDNDR, mai precis in anul 1992, pentru o mai corecta si uniforma interpretare si utilizare a termenilor specifici, a fost elaborat si publicat un dictionar al IDNDR. Conform acestui dictionar, cei mai utilizati termeni erau definiti astfel:
Hazardul reprezinta "un eveniment amenintator sau probabilitatea de aparitie intr-o regiune si intr-o perioada data a unui fenomen natural cu potential distructiv (pagube materiale, daune aduse mediului inconjurator, victime umane)".

Riscul este definit ca "numarul posibil de pierderi umane, persoane ranite, pagube materiale de orice fel, produse in timpul unei perioade de referinta si intr-o regiune data, in cazul existentei unui fenomen natural particular".Dezastrul natural reprezinta "o grava intrerupere a functionarii unei societati, care cauzeaza pierderi umane, materiale si de mediu, pe care societatea respectiva nu le poate depasi cu resurse proprii".Vulnerabilitatea inseamna "gradul de pierderi (0-100%), rezultate din potentialitatea unui fenomen de a produce victime si pagube materiale", gradul de vulnerabilitate depinzand de nivelul de dezvoltare socio-economica al zonei in cauza.

Pe langa definitiile de mai sus, exista multe abordari care urmaresc sa completeze si sa imbunatateasca semnificatia termenilor mentionati.
Abordand problema hazardelor naturale din Romania, Balteanu (1992) subliniaza ca aceste fenomene sunt rezultatul actiunilor extreme ale unor factori endogeni sau exogeni, in urma carora rezulta pierderi umane, distrugeri de structuri realizate si utilizate de om si o serioasa perturbare a activitatilor economice.

De asemenea, hazardul "presupune dezordine, nedeterminare, imprevizibilitate, declansarea unor energii, pentru a se ajunge la o noua stare de echilibru in evolutia sistemelor naturale" (Zavoianu, Dragomirescu, 1994). Dupa Mac si Petrea (2002), hazardul reprezinta "sursa unui eveniment extrem cu descarcare energetica intr-un moment si intr-o amploare greu de prevazut. .. Hazardul nu se rezuma numai la manifestari accidentale, neprevizibile, ci depaseste cu mult aceasta conditie, fiind un mecanism fundamental in procesele evolutive" (op. cit., pag. 15).

Riscul a fost caracterizat prin existenta a trei forme potentiale (Varnes, 1984, Selby, 1993, citati de Voiculescu, 2003): riscul specific, elementele supuse riscului si riscul total.
Riscul specific (Rs) reprezinta "gradul de pierderi asteptat, datorat unui fenomen natural particular" (Zavoianu, Dragomirescu, 1992, citati de Voiculescu, 2003). El reprezinta produsul dintre vulnerabilitate (V) si hazardul natural (H):
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.