Riscul si incertitudinea

7x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Facultate

In practica, enuntul unei probleme va trebui sa detalieze baza la nivelul de cunoastere si perceptie al celui care urmeaza sa o rezolve. Enuntul detaliat al unei probleme va fi acela in care va fi descrisa intreaga baza.Observatie: nu exista nici o intrebare fara baza. Baza, insa, poate contine si idei eronate, motiv pentru care se recomanda ca inaintea acceptarii intrebarii, sa fie verificata cu [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Riscul si incertitudinea

In practica, enuntul unei probleme va trebui sa detalieze baza la nivelul de cunoastere si perceptie al celui care urmeaza sa o rezolve. Enuntul detaliat al unei probleme va fi acela in care va fi descrisa intreaga baza.Observatie: nu exista nici o intrebare fara baza. Baza, insa, poate contine si idei eronate, motiv pentru care se recomanda ca inaintea acceptarii intrebarii, sa fie verificata cu atentie! Spre exemplu, la intrebarea "care este valoarea totala a pieselor rebutate?" baza acesteia contine presupozitia (neinclusa in enuntul problemei) existentei unui proces de productie defectuos, indisciplinei tehnologice.

Acceptand intrebarea, implicit se accepta aceasta ipoteza chiar daca o valoare redusa a pieselor rebutate ar putea infirma acest lucru. O presupozitie acceptata la un moment dat va fi respinsa in viitor, cautandu-se altele pana se va junge la presupozitiile limita. De aceea, presupozitiile trebuie privite ca relative la context sau la alte elemente, astfel incat un enunt corect intr-un anumit context poate fi obiect de cercetare in altul sau chiar de respingere. Acest lucru ne conduce la concluzia relativitatii semnificatiei intrebarilor. Prin urmare, nu vom putea formula niciodata intrebari inerent semnificative. Rezolvarea problemei insa este imposibila fara acceptarea unor presupozitii, a unei baze.

Spre exemplificare ne vom opri asupra problemei programarii productiei. O varianta de enunt este urmatoarea: "care este structura optima a programului de productie in luna viitoare?". Observam ca o astfel de formulare nu cuprinde explicit baza problemei. Daca problema se adreseaza unui specialist in programarea productiei, care cunoaste situatia societatii comerciale, atunci un astfel de enunt "agregat" este adecvat, orice alta informatie putand fi de prisos. Generatorul problemei reclama o structura optima a programului, ceea ce presupune cunoasterea de catre specialist a criteriilor de optim, altfel enuntul trebuie dezvoltat. Daca problema va fi rezolvata pe calculator, enuntul va trebui sa contina urmatoarele elemente:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.