Riscul in activitatea factorului economic

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Fundamentele teoriei clasice, bazate pe supozitia certitudinii, nu mai corespund situatiilor reale actuale si cerintelor de cunoastere completa si corecta a tuturor cauzelor, conditiilor, factorilor de influenta si efectelor producerii unui fenomen sau proces economic. In prezent, in fundamentarea deciziilor nu se mai opereaza cu certitudini absolute, cu previziuni exacte ale evolutiei unui anumit[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Riscul in activitatea factorului economic

Fundamentele teoriei clasice, bazate pe supozitia certitudinii, nu mai corespund situatiilor reale actuale si cerintelor de cunoastere completa si corecta a tuturor cauzelor, conditiilor, factorilor de influenta si efectelor producerii unui fenomen sau proces economic. In prezent, in fundamentarea deciziilor nu se mai opereaza cu certitudini absolute, cu previziuni exacte ale evolutiei unui anumit element, ci decidentii recurg, tot mai des, la estimari probabile, incerte, la notiuni de risc si incertitudine.

Cele mai multe decizii se adopta in conditii de risc si/sau incertitudine, cunoasterea incompleta sau incorecta a uneia sau mai multor variabile fiind o trasatura definitorie a activitatii economice in conditiile actuale si o cauza care explica intr-o masura tot mai mare diferentele intre rentabilitatile diferitelor activitati sau proiecte de afaceri.Problema raportului dintre incertitudine si risc, ca, de altfel, si aceea dintre certitudine si incertitudine, nu are doar importanta teoretica, ci si una practica deosebita.

Aceasta din urma este pusa in evidenta mai ales in procesul de adoptare a deciziilor, deoarece fenomenele si procesele care influenteaza activitatea unei firme se pot afla in diferite situatii de incertitudine sau de risc, ceea ce poate afecta rezultatele obtinute. Din acest motiv, se impune cunoasterea diferentierilor dintre incertitudine si risc, astfel incat agentii economici sa-si defineasca comportamentul fata de acestea.

In conditii de certitudine, intreprinderea nu este supusa nici unui risc, fiind cunoscute evenimentele posibile si efectele lor asupra activitatii viitoare. Incertitudinea si riscul, odata introduse in mecanismul decizional, afecteaza calitatea si acuratetea estimarilor cu privire la evolutiile si rezultatele viitoare ale firmei.
Desi termenii "risc" si "incertitudine" sunt folositi, de multe ori, pentru a exprima unul si acelasi lucru, exista o diferenta clara intre ei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.