Riscul de contaminare

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.81

nivel: Liceu

Contaminarea se poate produce prin expunere la agenti fizici, agenti chimici si farmaceutici, si agenti biologici. In practica medicala exista potential de contaminare radioactiva, contaminare chimica si contaminare infectioasa.
Contaminarea radioactiva apare ca rezultat al expunerii profesionale la radiatii ionizante si/sau la materiale radioactive solide, lichide sau gazoase folosite in a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Riscul de contaminare

Contaminarea se poate produce prin expunere la agenti fizici, agenti chimici si farmaceutici, si agenti biologici. In practica medicala exista potential de contaminare radioactiva, contaminare chimica si contaminare infectioasa.
Contaminarea radioactiva apare ca rezultat al expunerii profesionale la radiatii ionizante si/sau la materiale radioactive solide, lichide sau gazoase folosite in activitatile nucleare medicale de diagnostic si tratament. Grupa de risc major o constituie personalul din sectiile de radiologie si radiodiagnostic, expunerea profesionala fiind practic neglijabila la celelalte categorii de personal medical.

Contaminarea chimica ca rezultat al expunerii profesionale la agentii chimici si farmaceutici folositi in activitatea medicala: substante chimice solide, lichide sau gazoase, care pot fi toxice, corosive ori inflamabile; medicamente si substante chimioterapice, care pot fi citotoxice, genotoxice, mutagene, teratogene sau carcinogene. Contaminarea chimica se poate realiza, de asemenea, prin expunere la deseurile chimice rezultate din activitatea medicala. Poate afecta toate categoriile de personal medical.

Contaminarea infectioasa apare ca rezultat al expunerii profesionale la agenti biologici, reprezentati de sange sau alte fluide biologice, virusuri, bacterii, paraziti si/sau toxine ale microorganismelor etc. Poate afecta toate categoriile de personal medical prin contact cu organismul bolnav sau purtator de boli infectioase si cu produsele biologice ale acestuia, in cursul activitatilor de diagnostic si tratament, sau prin contact cu deseurile infectioase rezultate din activitatea medicala.

In scopul evitarii acesteia trebuie respectate precautiunile universale, standarde fundamentale, reglementate in Romania prin Ordinul MS nr. 894/1994, care se refera la masurile ce trebuie aplicate de personalul medico sanitar in practica medicala, in scopul evitarii contaminarii infectioase atat a personalului medical, cat si a pacientilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.