Riscul. Componenta fireasca in lumea economica

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.62

nivel: Facultate

1.2.Modalitati de evaluare a riscului
Caracterul cuprinzator al gestiunii riscului unei firme implica obligatoriu si ideea de masurare a pagubei in scopul studieri posibilitatilor de acoperire a costului riscului.

Marimea riscului ca dimensiune care estimeaza si faciliteaza compararea efectelor riscului este determinata pe baza unor indicatori care apreciaza existenta si in[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Riscul. Componenta fireasca in lumea economica

1.2.Modalitati de evaluare a riscului
Caracterul cuprinzator al gestiunii riscului unei firme implica obligatoriu si ideea de masurare a pagubei in scopul studieri posibilitatilor de acoperire a costului riscului.

Marimea riscului ca dimensiune care estimeaza si faciliteaza compararea efectelor riscului este determinata pe baza unor indicatori care apreciaza existenta si influenta fenomenulor asupra sistemului din punctde vedere cantitativ si calitativ.

Pe acest suport, intreprinzatorul trebuie sa gaseasca acele decizii care asigura o penalizare a intreprinderii la un nivel mai redus decat efectele riscului.Diversitatea situatiilor privind estimarea marimii riscului si implicit a efectelor, se poate realiza numai in conditiile cunoasterii probabilitatii si intinderii efectelor, a perioadei in care se manifesta si a dinamicii lor.

Criteriile de clasificare si de estimare a efectelor sunt grupate dupa unii autori in functie de trei dimensiuni (fig.1.): marime (complexitate, numar de variabile), importanta (factorul timp) si probabilitatea (gradul de incertituidine probabilistic).

Graficul arata posibilitatea aparitiei unor serii de situatii particulare. Astfel, in punctul G, probabilitatea de aparitie a unui eveniment este redusa in conditiile in care marimea si importanta efectelor este deosebita; pot sa apara efecte cu importanta redusa, dar de o marime apreciabila cu o probabilitate mare de risc si care se localizeaza pe grafic in punctul E.Pentru a asigura o masurare reala a marimii riscului, mai ales in conditii de comparabilitate, este necesara conversia pe baza unor echivalente a aspectelor calitative si aspecte cantitative.

Accelerarea schimbarilor care se manifesta la acest sfarsit de secol determina printre altele si cresterea considerabila a numarului de evenimente mai mult sau mai putin previzibile. Aceste fenomene neprevazute pot interveni oricand si in orice imprejurare cu efecte pozitive dar si negative.

Aceste fenomene determina aparitia si actiunea unor factori intamplatori, situatia de risc fiind o realitate obiectiva suportata nu intotdeauna constientizat de fiecare om in viata de zi cu zi.
Facand parte din peisajul economic, riscul afecteaza intreaga activitate viitoare, influentand sporirea cheltuielilor sau a profitului. Riscul este totodata si un element de baza in luarea deciziilor, iar studiul si analiza concreta a riscului ar putea indica solutii de crestere a eficientei economice.

1.2.1.Analiza riscului economic
Riscul economic exprima volatilitatea rezultatului economic la conditiile de exploatare.Acest tip de risc depinde de urmatorii factori:Variabilitatea cererii; la cererea produsului instabila, riscul este mare. Variabilitatea pretului de vinzare; firmele ce vind pe piete instabile prezinta risc accentuat.

Variabilitatea costului intrarilor; firmele ce se aprovizioneaza la costuri incerte sunt expuse riscului ridicat.Capacitatea de a ajusta preturile; capacitatea redusa de ajustare a pretului produsului la modificarea costului de productie majoreaza riscul economic.Ponderea cheltuielilor fixe in totalul cheltuielilor firmei; la cheltuieli fixe mari, riscul economic este mare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.