Rinocerii de Eugen Ionescu

5x puncte

categorie: Romana

nota: 7.53

nivel: Liceu

Actul II
Tabloul I

Acțiunea se petrece la locul de muncă a lui Bérenger. Se ducea o discuție aprigă între Daisy, colega pe care o iubea Bérenger, și Botard, un alt angajat. Daisy afirma că a văzut rinocerul însă Botard era de părerea că toate astea sunt povești de adormit copiii. În discuție se implică și ceilalți angajați, împreună cu șeful – Domnul Papillon. Discuția [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rinocerii de Eugen Ionescu

Actul II
Tabloul I

Acțiunea se petrece la locul de muncă a lui Bérenger. Se ducea o discuție aprigă între Daisy, colega pe care o iubea Bérenger, și Botard, un alt angajat. Daisy afirma că a văzut rinocerul însă Botard era de părerea că toate astea sunt povești de adormit copiii. În discuție se implică și ceilalți angajați, împreună cu șeful – Domnul Papillon. Discuția aceasta durează destul de mult, după care apare și Bérenger care întîrziase la servici.

Acesta tot este întrebat dacă a văzut rinocerul. Bérenger spune că l-a văzut, însă nu era sigur dacă văzuse unul sau doi rinoceri. Șeful devine obosit de gîlceavă și le spune tuturor să termine cearta și să se apuce de lucru.

Însă liniștea nu durează mult, Domnul Papillon iese și totul reîncepe. În cîteva clipe revine Domnul Papillon și întreabă dacă n-a venit Domnul Boeuf. Toți spun că n-a venit. Tocmai apare și soția sa, DoamneaBoeuf, care le spune că soțul ei are o gripă ușoară, apoi le spune că a fost urmărită de un rinocer de acasă pînă la servici și că e jos, la intrare, vrea să urce scările. În acel moment se aude un zgomot. Se văd treptele scării care se prăbușesc sub o greutate colosală. De jos se aud mugete speriate. Rinocerul n-avea cum să urce pentru că a dărmat scara.

Între timp, în vreme ce mugetele rinocerului continuau, Doamna Boeuf s-a ridicat și privește pentru cîteva clipe cu atenție rinocerul care se învîrte jos, brusc scoate un urlet cumplit. Își dă seama că rinocerul e soțul ei, Domnul Boeuf. Rinocerul răspunde cu un muget violent, însă tandru. Ei se hotărăsc să cheme pompierii. Doamna Boeuf, spune că nu-și poate lăsa soțul și sare, aterizînd călare drept în spinarea lui, și pornesc împreună, rinocerul începînd să fugă. Daisy, care a chemat pompierii le spuse că i-a fost greu să prindă pompierii fiindcă au fost chemați pentru alți rinoceri. Neoficial se anunțau că sunt 32 de rinoceri în oraș. În scurt timp sosesc pompierii și îi evacuează. Bérenger se hotărăște să-l viziteze pe Jean pentru a se împăca cu acesta.

Tabloul II
Acțiunea are loc în camera lui Jean.
Bérenger se duce în vizită la Jean pentru a-și cere iertare. Îl găsește pe Jean culcat în pat, tușind, cam prost dispus, cu o voce răgușită. Bérenger își cere scuze pentru că s-a certat cu el, iar Jean pare chiar că a uitat deja de ceartă și nu-l deranjează absolut de loc. Apoi Bérenger îi spune că în oraș sunt mai mulți rinoceri. Discuția lor se axează iarăși pe tema rinocerilor și în timp ce discutau ei, Bérenger abservă faptul că vocea lui Jean devine din ce în ce mai răgușită, chiar de nerecunoscut, pielea i se face tot mai verde și se întărește, pe nas îi crește un corn care seamănă tot mai mult cu un corn de rinocer, respiră din ce în ce mai greu, se sufocă, și tot mai des scoate sunete specifice rinocerilor.

Bérenger pentru început nu-și dă seama că prietenul său se transformă în rinocer și-l sfătuie să cheme un medic să-l examineze, însă acesta refuză categoric. Spre final însă Jean se transformă total în rinocer, și de spaimă Bérenger îl închide în cameră și fuge, însă cînd iese dă numai de rinoceri, pe geam se uită și străzile sunt pline de rinoceri. Totul se transformă într-un coșmar. Înspăimîntat Bérenger o ia la goană unde îl duceau ochii.

Actul III

Acțiunea se petrece în camera lui Bérenger, care e vizitat de unul dintre colegii săi de servici – Dudard. Acesta îl găsește pe Bérenger în pat, exact cum l-a găsit Bérenger pe Jean, și tot nu se simțea prea bine. Astfel Bérenger se înspăimîntă că și el s-ar putea transforma în rinocer, însă transformări vizibile n-aveau loc și el treptat s-a liniștit. Poartă o discuție cu Dudard tot pe tema rinocerilor. Colegul său îi spune numele a cîtorva colegi de servici care și ei la rîndul lor s-au transformat în rinoceri. Bérenger rămîne șocat. Apoi vine în vizită la Bérenger și colega de servici pe care o iubea – Daisy.

Ea le spune numele altor persoane cunoscute lui Bérenger care s-au transformat în rinoceri, persoane care pentru început erau categorici și extrem de revoltați de apariția rinocerilor și în care Bérenger avea încredere că nu se vor transforma în rinoceri, însă realitatea îl cutremură. Cei trei discută pe baza acestor lucruri, și pe cît de indignat era Bérenger de transformarea colegilor săi în rinoceri, pe atît de calm era Dudard care încetul cu încetul vedea în această transformare ceva firesc, o decizie personală ce trebuie respectată. La un moment dat, Dudard vrea să plece iar Bérenger nu vrea să-l lase de teamă să nu cedeze și acesta și să se transforme în rinocer, însă pînă la urmă Dudard deschide ușa și o ia la goană, afirmînd că se simte dator să-și urmeze șefii și camarazii, adică să se transforme în rinocer.

Rămîn împreună doar Bérenger și Daisy. Acum Bérenger își mărturisește iubirea și Daisy îl asigură că vor rămîne împreună. În scurt timp realizează că doar ei sunt în tot orașul, în rest, doar rinoceri. Daisy se înspăimîntă și în scurt timp afirmă că îi plac rinocerii, le înțelege limba și apoi îl părăsește și ea. Bérenger se resemnează cu situația în care se află, dar începe să aibă un dispreț față de trupul și chipul său uman. Îi plac tot mai mult rinocerii și vrea să se transforme în rinocer. Însă înțelege că e prea tîrziu și că nu se mai poate transforma. Își ia pușca și își spune că se va apăra împotriva tuturor, și va rămîne om pînă la capăt!
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.