Riga crypto si Lapona Enigel

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.90

nivel: Liceu

Atins de razele arzatoare, regele-ciuperca va suferi o transAZformare demonica, pedeapsa pentru ca a incercat sa-si contrazica destinul:
"Si sucul dulce inacreste! Ascunsa-i inima plesneste, Spre zece vii peceti de semn Venin si rosu untdelemn Mustesc din funduri de blestem;"
"impodobit" cu petele care indica ciupercile otravitoare si plin, acum, de venin, Crypto va ramane intr-o lum[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Riga crypto si Lapona Enigel

Atins de razele arzatoare, regele-ciuperca va suferi o transAZformare demonica, pedeapsa pentru ca a incercat sa-si contrazica destinul:
"Si sucul dulce inacreste! Ascunsa-i inima plesneste, Spre zece vii peceti de semn Venin si rosu untdelemn Mustesc din funduri de blestem;"
"impodobit" cu petele care indica ciupercile otravitoare si plin, acum, de venin, Crypto va ramane intr-o lume malefica; nunta dorita este inlocuita cu una hilara ("Cu masalarita miAZreasa"), insotirea cu o planta otravitoare fiind ultimul moment al pedepsirii lui Crypto.

Sub raportul continutului, balada "Riga Crypto si lapona Enigel" dezvolta tema increatului.Notiunea de increat (pe care Ion Barbu o introduce in liAZteratura) reprezinta preexistenta, stadiul imediat anterior nasterii (reprezentat prin ou). Considerat ca timp al puritatii, increatul trebuie mentinut, intrucat trecerea in stadiul de creat aduce imbatranirea si moartea. Asa se intampla cu melcul care isi paraseste, prea devreme, cochilia protectoare ("Dupa melci ); asa se intampla si cu "nebunul riga Crypto", scos din starea de gratie tot de catre o fiinta umana (devenita astfel un demiurg caricat).

Simboluri poetice:Inceputul partii a doua lumineaza simbolurile poetice prinAZcipale:"Des cercetat de padureti in pat de rau si-n huma unsa imparatea peste bureti Crai Crypto, inima ascunsa.La vecinie tron, de roua parca!- Dar printre ei barfeau buretii De-o vrajitoare manatarca
De la fantana tineretii. Si rai ghioci si toporasi Din gropi ieseau sa-l ocarasca Sterp il faceau si naravas Ca nu vroia sa infloreasca.
-- in tari de ghiata urgisita, Pe-aceleasi timp traia cu el, Lapona mica, linistita

Cu piei; pre nume - Enigel"Cel dintai "protagonist" este Crypto.
Acesta este rege "imparatind" peste ciuperci de multa vreme (a se observa imperfectul verbului "a imparati"); el traieste " in pat de rau si-n huma unsa", intr-un mediu care-i conserva puAZritatea, regimul sau fiind somnul. Numele lui provine din greAZcescul "cryptos" care inseamna ascuns, tainuit (ideea este reAZluata in metafora "inima ascunsa").

Dobandind secretul tineretii vesnice ("Dar printre ei barAZfeau buretii/ De-o vrajitoare manatarca/ De la fantana tineAZretii"), Crypto se singularizeaza in circuitul naturii; refuzand inAZflorirea si ramanand "sterp" si "naravas", el se situeaza intr-un timp stagnant, mereu egal cu el insusi. Crypto reprezinta increatul.

Cu toata aparenta lui ingrata, Crypto ar putea reprezenta si geniul: este neinteles, dusmanit de alte ciuperci si etern. Asemeni lui Hyperion, Crypto incearca sa atraga fiinta umana in lumea lui, dar aceasta tentativa (prin care-si incalca destinul), ii va aduce transformarea demonologica, la fel ca in mitul lui Lucifer.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.