Riga Crypto si lapona Enigel

3x puncte

categorie: Romana

nota: 7.91

nivel: Liceu

Pentru a nu se lasa invinsa de tentatiile otravitului crai,Enigel isi dezvaluie originea diferita si isi recapituleaza destinul,desigur pentru a nu-l uita. »Umbra » din care s-a ivit lapona este « deasa », »desfacuta »,nu « umeda » si « cruda » ca a lumii lui Crypto.

Ea nu s-a hranit cu viciosul « somn fraged si racoare »,ci s-a pus sub semnul extazului datorat cunoasterii. »Greu ta[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Riga Crypto si lapona Enigel

Pentru a nu se lasa invinsa de tentatiile otravitului crai,Enigel isi dezvaluie originea diferita si isi recapituleaza destinul,desigur pentru a nu-l uita. »Umbra » din care s-a ivit lapona este « deasa », »desfacuta »,nu « umeda » si « cruda » ca a lumii lui Crypto.

Ea nu s-a hranit cu viciosul « somn fraged si racoare »,ci s-a pus sub semnul extazului datorat cunoasterii. »Greu taler scump cu margini verzi/De aur visu-i cerceteaza ».Fertilitatea cunoasterii ii este laponei mai draga decat orice reverie bolnava.Verdele este aici o culoare de sinteza :soarele galben,iar intelectul albastru. »Talerul cu margini verzi « este diferit de « verdeata » « covoarelor de racoare »-simbolizand o senzualitate latenta.

Enigel isi rosteste credinta in superioritatea somnului solar : »Ma-nchin la soarele-ntelept ».Constiinta individuala are posibilitatea de a reflecta lumea intr-un act creator-adevarata nuntire spre care tinde Enigel : »Ca sufletu-i fantana-n piept,/si roata alba mi-e stapana,/ce zace-n sufletul fantana ».
Opozitia soare-umbra se traduce prin opozitia cunoastere-somn(vis bolnav,fara finalitate in cunoastere).

Creatia adevarata(nu proliferarea spornica a ciupercilor) organizeaza de fapt haosul originar in conformitate cu un model,cu o structura care reface lumea ideilor.Ideile stau sub semnul solar,proliferarea haotica sub semnul umbrei : »La soare,roata se mareste ;/La umbra numai carnea creste ».Cosmosul gandirii este adevarata fapta creatoare, »carnea » inseamna aici visul degradat : »Si somn e carnea,se dezumfla,/Dar vant si umbra iar o umfla ».Enigel exprima aici credinta poetului in evidenta superioritate a conceptului,a ideii,tentatia catre acea lume pura, pe care nu numai ca o vede,dar indrazneste sa o si organizeze in simboluri.

Dialogul dintre cei doi are un anumit grad de ambiguitate-Crypto nu este reprezentantul acelei lumi a « carnii »,el este un fel de « retras » din lumea obisnuita,este o ipostaza a increatului,refuzand devenirea.Epitetul care insoteste de data aceasta numele lui Enigel-« dreapta »-clarifica definitv apartenenta ei la ordinea normala a devenirii,puse sub semnul solar : »Dar timpul,vezi,nu adasta,/Iar soarele acuma sta/Svarlit in sus ca un inel ».Inelul simbolizeaza aici tocmai ciclul devenirii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.