Riga Crypto si lapona Enigel

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.11

nivel: Liceu

Deși contemporan cu Blaga și Arghezi, poezia lui este mai aproape de concepția unor poeți moderni ca Mallarmé, Valéry, Baudelaire, sar și de cântecele de lume ale lui Antin Pann.
Creația lui Barbu exprimă dorința lui de comunicare cu Universul, de contemparea lumii în totalitatea ei, este o stare de intelectualitate, izvorâtă din cincepția că „ pentru mine poezia este o prelungire a [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Riga Crypto si lapona Enigel

Deși contemporan cu Blaga și Arghezi, poezia lui este mai aproape de concepția unor poeți moderni ca Mallarmé, Valéry, Baudelaire, sar și de cântecele de lume ale lui Antin Pann.
Creația lui Barbu exprimă dorința lui de comunicare cu Universul, de contemparea lumii în totalitatea ei, este o stare de intelectualitate, izvorâtă din cincepția că „ pentru mine poezia este o prelungire a geometriei”. După părerea lui Tudor Vianu, Ion Barbu a avut trei etape esențiale ca etapa parnasiană, care cuprinde creația publicată între 1919 – 1920 în revista ,, Sburătorul” a lui Eugen Lovinescu, din care fac parte poezii ca:,, Lava”, ,, Munții”, ,, Copacul”, ,, Banchizele”, Pytagora”.

A doua etapă a lui a fost cea balcanică și orietală (1921 – 1925) se caracterizează printr-o poezie epică ce evocă o lume pitorească, de inspirație balcanică sau autohtonă. Un exemplu este ,, Nastratin Hogea la Isarlâk”.
A treia etapă a fost cea ermetică (1925 – 1926) este marcată de un limbaj criptic, încifrat, o exprimare abreviară, uneori în cuvinte inventate.
În poezia ,, Riga Crypto și lapona Enigel ” face parte din ciclul ,, Uvedenrode” din volumul ,, Joc secund ” și este subintitulată de Ion Barbu ca baladă deoarece este o poveste stranie de dragoste cu aspect de cântec medieval, spus de un menestrel (trubadur, poet și muziciant ambulant din Evul Mediu, căntăreț popular) ,, la spartul nunții, în cămară”.

Tema baladei este ilustrarea unei iubiri imposibile , deoarece ființele care lumi diferite, incompatibile, Enigel aparținând regnului animal, iar ciupearca – rege Crypto regnul vegetal.
Poemul ,, Riga Crypto și lapona Enigel ” este alcătuit din douăzeci și șapte de strfe, cele mai multe catrene, dar există și altele de cinci sau șapte versuri.
Formula literară este aceea de ,, poveste în poveste” sau ,, poveste în ramă”, narată de un căntăreț popular la rugămintea unui nuntaș, acesta constituind „ rama” sau prologul poeziei: ,, Mult – îndătnic menestrel/ un cântec larg tot mai încearcă,/ Zi-mi de lapona Enigel/ Și Crzpto, regele ciupearcă!”
Povestea propriu-zisă o începe menestrelul prin prezentarea rgelui ciupercă ,, Împărățea peste bureți/ Crai Crypto, inimă ascunsă”, înfățișat ca un inadaptat, cu o fire ciudată, închisă, pe care supușii îl ,, bârfeau” cu dispreț: ,, Și răi ghiocei și topotrași/ Din gropiu ieșeau să-l ocărască,/ Strep îl făceau și nărăvaș/ Că nu vroia să înflorească.”

În antiteză cu regele ciupercă, lapona (locuitoare de la pol) este prezentată cu tandrețe, sugerând gingășie și fragilitate: ,, În tări de gheațăurgisită,/ Pe – aceelași timp trăia cu el,/ Lapona mică, liniștită,/ Cu piei: prenume – Enigel.” Tănăra Enigel plecase din ținuturile arctice, geroase, spre sud, în cutare de soare și lumină și poposește, în drumul său, ca să se odihnească și să – și adape renii, la ,, Crypto, mirele poienii”. Ca și în ,, Luceafăru” lui Eminescu, cei doi, regele – ciupercă și lapona, se întălnesc în vis, iar0 Crypto rostește o chemare ademenitoare, încărcată de dorințe, ca aceea a fetei din poemul eminescian: Lin adormi, torcând verdeață,/ Când lână sân, un rigă spân,/ Cu eunucul lui bătrân,/ Venis-o-mbie cu dulceață.”

Fiecare strofă a discursului rostit de Crypto începe patetic, fiind încadrat în pasiune, prin repetarea numelui fetei: ,, Enigel, Enigel”, sentimete calde și emoționale contrare firii reci a regelui - ciupearcă. Lapona îi explică faptul că el trebuie să raămână în lumea lui, întrucât orice încercare de a ieși la soare l-ar distruge: ,, Și ești umed și plăpând/ Teamă mi-e, te frângi curând,/ Lasă . Așteaptă de te coace.” Crypto o roagă pe Enigel să rămână în lumea lui rece și întunecoasă, îndemnând-o să uite de idealul spre care ea se îndreptă, de soare și lumină. Este prezent aici motivul soare – lumină, sugerând cele două lumi incompatibile, cărora le aparțin cele două ființe care nu pot comunica ideatic și sentimental. Soarele este simbol al vieții spirituale, al luminii sufletești, ce sugerează capacitatea ființei superioare de a aspira către absolut. Umbra, întunericul și umezeala simbolizează condișia omului obișnuit, neputința lui de a se înălța catre aspirații spirituale superioare.

Enigel îi mărturisește teama de întuneric - ,, Eu de umbră mult mă tem” – și aspirația spre idealul absolut - ,, Mă-nchin la soare-nțelept”. Ca orice muritor de rând, Crypto nu poate ântelege lumea omului superior, care trăiește cu întreaga ființă pentru âmplinirea idealului, sugerat aici de lumina solară, pe care nu oricine o poate suporta, sufletul fiind, asemănat sugestiv cu o fântână, simbol al aspirației spre cunoștere: ,, Mă-nchin la soare-nțelept,/ Că sufeltu-i fântână-n piept, Și roata albă mi-e stăpână/ Ce zace-n sufeltul fântână.”

Omul obișnuit, muritor, neputicios de a avea aspirații superioare, nu poate înălța spre absolutul cunoașterii: ,, Că-i greu mult la soare să ândure/ Ciupearcă crudă de pădure/ Că sufletul nu e fântână/ Decât la om, fiară bătrână,/ Iar la făptură mai firavă/ Pahar e gândul, cu otravă.”
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.