Riga Crypto si Lapona Enigel de Ion Barbu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.86

nivel: Liceu

Urmatorul tablou este cel al laponei Enigel si al lumii din care vine. "In tari de gheata urgisita" porneste sa-si duca renii la pasunat, motivul transhumantei fiind un simbol al idealului laponei. Ajunge in lumea lui Crypto iar intalnirea are loc0 primavara, anotimp de tranzitie si meta-morfoza a naturii. Craiul se indragosteste de Enigel si ii propune sa ramana impreuna. Pt ca el nu-si poate par[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Riga Crypto si Lapona Enigel de Ion Barbu

Urmatorul tablou este cel al laponei Enigel si al lumii din care vine. "In tari de gheata urgisita" porneste sa-si duca renii la pasunat, motivul transhumantei fiind un simbol al idealului laponei. Ajunge in lumea lui Crypto iar intalnirea are loc0 primavara, anotimp de tranzitie si meta-morfoza a naturii. Craiul se indragosteste de Enigel si ii propune sa ramana impreuna. Pt ca el nu-si poate parasi lumea o imbie pe ea sa renunte la toate zbuciumarile sufletului uman. Ritualul cererii se repeta de 3 ori, cifra cu valoare simbolica.Mai intai ii ofera lui Enigel fragi ,dar ea ii refuza.

A doua oara ii cere sa-l ia cu ea ,incercarea esueaza din nou, iar a treia oara sa renunte la lumea sa si sa ramana cu el. Refuzul lui Enigel este insa categoric, pe motiv ca visul ei era altul.
Idealul ei este soarele, lumina, deci cunoasterea si nu poate ramane in "somn fraged si racoare", in umbra, simbol al oprimarii tuturor idealurilor.Sf.lui Crypto reprezinta ,victoria spiritului asupra materiei ,viatorie simbolizata chiar prin cele doua elemente -"soarele"si"umbra"--soarele invinge um-bra.

Poetul s-a inspirat din izvorul folcloric creand o lume de basm. Personajele devin simboluri impotrivindu-se destinului chiar daca aceasta lupta cere sacrificii. Atat Riga Crypto si lapona Enigel cat si Luceafarul au ecouri din lirica populara si asemanari in limbajul poetic si preferinta pentru metafora-simbol. Insa aceste 2 poezii au si deosebiri:Catalina vazand ca nu are acces la lumea Luceafarului ,se resemneaza, insa Crypto nu renunta la idealul erotic si se sacrifica pentru el.

Balada lui Ion Barbu este defapt drama fiintei umane care se consuma intre traire si cunoastere, intre rational si emotional. La nivel artistic se remarca fluenta versului de factura mai popular cu o mare intensitate de continut("lama de blestem","suflet-fantana-n piept")si prin insasi modalitatea desfasurarii mitice ca intr-un scenariu epico-dramatic de"mister"medieval.Economia de mijloace artistice apare ca o insusire majora prefigurand evolutia care-l va caracteriza pe Ion Barbu in intreaga sa creatie lirica.Natura este pre-zenta ta in cateva contururi ,predominand limbajul incifrat,simbolurile si metaforele.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.