Riga Crypto si Lapona Enigel de Ion Barbu- Bacalaureat

3x puncte

categorie: Romana

nota: 7.16

nivel: Liceu

Deosebirea vine tot dinspre matematică, pentru că este imaginat momentul revelației ca unul în care se filtrează infinitul în infinitezimal (te-ai resorbit în sunet, linie, culoare”)

B. Perioada balcanică:Cea de-a doua etapă se numește balcanică (baladică/baladescă, pitoresc – folclorică / exotică).Ceea ce se schimbă în mod radical față de prima perioadă este ritmul care[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Riga Crypto si Lapona Enigel de Ion Barbu- Bacalaureat

Deosebirea vine tot dinspre matematică, pentru că este imaginat momentul revelației ca unul în care se filtrează infinitul în infinitezimal (te-ai resorbit în sunet, linie, culoare”)

B. Perioada balcanică:Cea de-a doua etapă se numește balcanică (baladică/baladescă, pitoresc – folclorică / exotică).Ceea ce se schimbă în mod radical față de prima perioadă este ritmul care se încetinește, ca și cum poetul ar fi înțeles necesitatea trecerii printr-un ritual de inițiere pentru a ajunge la nadirul latent

Noțiunea de INCREAT înseamnă la Barbu existență virtuală, adică însăși esența existenței în formă pură.Are puncte comune în această noțiune cu Paul Valery, care spune: „Universul este un copil conceput în puritatea nonexistenței”.„lumea „jocului secund”, datorită înglobării spiritului matematic (+ mate) este o lume a esențelor structurate armonic, dar în care sunt prezente neliniștea, îndoiala, sentimentul tragic, negație demonică, organic încorporate în aceste esențe”

Necesitatea ritualului este sugerată în volumul intitulat „După melci”.
In fața baladei se află o autocaracterizare care se finalizează cu poziționarea în repere moderniste „mă brodisem șui hoinar”.La zona de trecere între perioada a doua și a treia se plasează balada „Ryga Crypto și Lapona Enigel”

C. Perioada ermetică.Este o perioadă în care capătă siguranța matematicianului, cuvintele devin ca și cifrele simboluri pentru exprimarea esenței.Tudor Vianu consideră concizia drept virtutea capitală a stilului său (foarte multă informație / unitate de cuvânt)

Barbu consideră că perioada este ermetică pentru cine nu e geometru pentru că poezia este un text care admite rațional o infinitate de explicații. Contează doar numărul de unghiuri de vedere care trebuie să tindă la infinit. Ciclul care promovează această poezie se cheamă „Joc secund”. În această primă poezie (două strofe) introduce noțiunea de „nadir latent”, după care descrie actul de creație: „Poetul ridică însumarea / de harfe resfirate ce-n zbor invers le pierzi / și cântec istovește”.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.