Riga Crypto si Lapona Enigel

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.40

nivel: Liceu

Referat despre Riga Crypto si Lapona Enigel
Ion Barbu (poet matematician) a elaborate o opera poetica in care se succed trei maniere lirice: parnasiana, baladesca, ermetica. In ciuda acestor diferente, discursul liric barbian are o coerenta specifica inscriindu-se in modernism. "Riga Crypto si Lapona Enigel" apartine celei de-a doua parte a creatiei prin forma de balada, dar si celei ermeti[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Riga Crypto si Lapona Enigel

Referat despre Riga Crypto si Lapona Enigel
Ion Barbu (poet matematician) a elaborate o opera poetica in care se succed trei maniere lirice: parnasiana, baladesca, ermetica. In ciuda acestor diferente, discursul liric barbian are o coerenta specifica inscriindu-se in modernism. "Riga Crypto si Lapona Enigel" apartine celei de-a doua parte a creatiei prin forma de balada, dar si celei ermetice prin simboluri incifrand sensuri profunde.

Tema este de natura gnoseologica dar invaluita sub o alta si anume aceea a unei iubiri irealizabile.

Titlul trimite cu gandul la marile povesti de dragoste din literatura universala ("Romeo si Julieta", "Tristan si Isolda") numai ca personajele lui Barbu sunt antagonice.

Compozitia. Aspectul bitematic duce la componenta a doua planuri: unul epic, baladesc, in care e povestita intalnirea fantastica dintre cele doua personaje din titlu; celalalteste simbolic, toata desfasurarea faptelor trebuie inteleasa ca o calatorie initiatica al carei scop este cunoasterea.

Construita ca si "Luceafarul" eminescian, pe ideea politica a incompatibilitatii dintre doua lumi, balada are o structura relativ simpla, in care naratiunea se organizeaza in rama, ceea ce presupune de la inceput o dimensiune initiatica.

Prologul (4 strofe) constituie rama, avand functia de a schita cadrul narativ de aspect mitic: la sfarsitul unei nunti reale, un "nuntas fruntas" il indeamna pe Menestrel sa cante povestea unei nunti imaginare esuate, dintre doi parteneri inegali: Enigel si Riga Crypto.

Partea a doua (nunta povestita) este alcatuita din mai multe tablouri: portretele celor doi, chemarile lui Crypto, raspunsurile Laponei, pedepsirea regelui.

Trei strofe sunt dedicate regelui si tinutului din care provine: traieste intr-un loc umed si intunecat prin magie, ajutat de o vrajitoare dobandeste eternitatea, dar este sterp. E altfel decat semenii sai, numele Crypto explica si apartenenta la familia ciupercilor dar si faptul ca este misterios, inchis. Mediul craiului, in care se afla fantana tineretii, vrajitoarea, buretii barfitori este un regn vegetal fabulos, in care Crypto se singularizeaza.

Urmeaza prezentarea Laponei Enigel (trei strofe), trasaturile ei (mica, linistita, "cu piei") sunt de fapt ale regnului uman. Ducandu-si renii de la nord la sud, in cautare de soare si lumina, ea poposeste in imparatia lui Crypto, adormind pe muschiul din poiana.

Intalnirea cu regele are loc in visul fetei; chemarile, descantecele sunt ale factorului masculin; regele o imbie cu dulceata si fragi, simbolizand desfatarile. Recunoscand ca tentatia iubirii este coplesitoare (" Ca o lama de blestem/ Vorba-n inima-a-i infipt-o") Lapona vrea sa fuga de umbra deasa si de frig, indreptandu-se catre tinuturile solare.

Intarziind in dialogul cu Lapona, Crypto este surprins de soare, care-l transforma intr-o cuperca otravitoare: "Si sucul dulce-nacreste/ Ascunsa-i inima plesneste"; el va rataci impreuna cu alte plante degradate din regnul sau, maselarnita fiindu-i chiar nevasta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.