Richard Wagner 1813-1883

3x puncte

categorie: Muzica

nota: 9.78

nivel: Facultate

Wagner poate fi socotit ca precursor al celei de a doua Scoli de la Viena (Schonberg, Berg, Webern), deoarece el a radicalizat tentativele secolului al XX-lea de a zdruncina dominatia atotputernica tonalitatii prin intensificarea cromatismului si modalismului si a pregatit incalcarea legilor limbajului tonal prin cromatismele care, de la Tristan si Isolda incolo, au contribuit la dizolvarea tonali[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Richard Wagner 1813-1883

Wagner poate fi socotit ca precursor al celei de a doua Scoli de la Viena (Schonberg, Berg, Webern), deoarece el a radicalizat tentativele secolului al XX-lea de a zdruncina dominatia atotputernica tonalitatii prin intensificarea cromatismului si modalismului si a pregatit incalcarea legilor limbajului tonal prin cromatismele care, de la Tristan si Isolda incolo, au contribuit la dizolvarea tonalitatii. Adulat - in timpul vietii si chiar dupa moarte - dar si contestat in aceeasi masura, el a faurit o opera monumentala de care a trebuit sa se tina seama pe viitor, atat de partizanii cat si de oponentii sai.

Debussy a fost si el, pentru putina vreme, sedus de mirajul wagnerian; chiar daca drumul sau a fost cu totul altul, nu se poate spune ca acesta n-a fost "descoperit" si datorita cunoasterii si asimilarii, printre altele , a muzicii ascultate la Bayreuth; Enescu s-a declarat un wagnerian convins. Insa, "cazul" cel mai tipic nu este acela al unui muzician ci al filozofului Friederich Nietzsche (1844-1900), mare admirator, apoi detractor - dupa moartea acestuia - a "magului de la Bayreuth" dupa cum l-a numit in pamfletul sau virulent din 1888, Cazul Wagner.

De atunci incoace polemica nu l-a crutat pe Wagner in nici unul din aspectele sale clasificabile: omul, muzicianul, scriitorul, ganditorul. Insa Wagner a fost criticat si in timpul vietii, chiar de la inceput, atunci cand s-a vazut modul in care el incerca sa-si revolutioneze arta si sa-si descopere un limbaj propriu. Perfide intrigi profesionale, ca cele "tesute" de Meyerbeer, bataliile estetice, duse de Schumann sau Berlioz l-au insotit pretutindeni. Aparatorii "muzicii pure", in fruntea carora se afla temutul critic vienez Eduard Hanslich si toti cei grupati in jurul lui Brahms se opuneau din toate puterile "muzicii viitorului", wagneriana si mesianica.

Chiar daca creatia lui Wagner contine lieduri, sonate pentru pian, simfonii, un poem simfonic, o multime de marsuri, drama lirica este genul in care isi manifesta cel mai intens noutatea demersului sau creator; tentativa sa de reinnoire a formei operei traditionale, prin introducerea a ceea ce au fost numite "melodia continua" (sau, "melodia infinita") si a "leitmotivului", este asemanatoare cu o conceptie a dramei unita cu o filozofie a existentei, o reactualizare a dramei grecesti fundata pe mitul fortei irationale a muzicii capabile sa duca la o noua arta germana.

Aspectul nationalist al acestui proiect nu s-a putut sustrage unei recuperari ideologice si a glorificarii sale pentru telurile deturnate in momentul instaurarii celui de-al treilea Reich, cu toate ca, in acel moment, Wagner era mort de cincizeci de ani, incat face din el un nationalist cu anticipatie este un nonsens stupid si chiar odios.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Muzica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.