Rezumatul nuvelei de analiza psihologica Moara cu noroc

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.76

nivel: Liceu

Ghita, un cizmar sarac dintr-un sat din campia Aradului, se hotaraste, pentru a castiga bani, sa ia in arenda carciuma de la Moara cu Noroc. O vreme, lucrurile merg bine, iar Ghita si sotia lui, Ana, sunt multumiti. Intr-o zi isi face aparitia la han Lica Samadaul, un fel de staroste al tuturor turmelor de porci din zona, care avea raspunderea unor mari averi aflate in grija lui. Ghita este lasat [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rezumatul nuvelei de analiza psihologica Moara cu noroc

Ghita, un cizmar sarac dintr-un sat din campia Aradului, se hotaraste, pentru a castiga bani, sa ia in arenda carciuma de la Moara cu Noroc. O vreme, lucrurile merg bine, iar Ghita si sotia lui, Ana, sunt multumiti. Intr-o zi isi face aparitia la han Lica Samadaul, un fel de staroste al tuturor turmelor de porci din zona, care avea raspunderea unor mari averi aflate in grija lui. Ghita este lasat sa inteleaga ca la Moara cu Noroc nu poate fi arendas decat un om credincios samadaului.

Dornic sa castige bani, Ghita devine omul lui Lica si din cauza aceasta se vede amestecat in cateva afaceri necurate. Un jandarm, Pintea, fost si el candva hot si samadau, il previne asupra primejdiei care-l ameninta ca urmare a insotirii cu samadaul. Ana incearca si ea sa-l scoata pe Ghita de sub influenta lui Lica, dar lacomia barbatului duce treptat la indepartarea lor. Primind mai multi bani de la Lica, Ghita are dovezi ca acesta pradase un arendas si pusese la cale omorarea unei femei si a unui copil, dar chemat in fata judecatorului ascunde adevarul.

Lica scapa de pedeapsa, ajutat si de stapanii lui, dar temerea ca Ghita l-ar fi putut infunda il determina sa se poarte in asa fel cu carciumarul, incat sa-l umileasca permanent. La o petrecere cu lautari, ii cere Anei sa joace cu el, Ghita accepta si o lasa singura cu Lica, pentru ca decide pe loc sa-si puna in aplicare mai vechiul gand de razbunare. Sub pretext ca pleaca la oras sa-i schimbe lui Lica galbeni si alte obiecte de aur, Ghita merge sa-l anunte pe Pintea cu care se intelesesem sa-I intinda o cursa samadaului.

Intorcandu-se insotit de jandarmi, il vede pe Lica plecand singur si-si da seama de ceea ce s-a petrecut in lipsa lui. O ucide pe Ana si e ucis la randul sau de Raut, omul lui Lica. Lica se intorsese sa-si recupereze serparul cu bani, pe care-l uitase la han. Slujitorii samadaului dau foc Morii cu Noroc pentru a ascunde urma, dar Lica este incoltit de Pintea si, pentru a nu cadea in mainile jandarmului, alearga si se izbeste cu teasta de trunchiul unui stejar uscat, prabusindu-se la tulpina lui.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.