Rezolvari bac romana oral

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.85

nivel: Facultate

Sub raportul limbii,' cercetarile intreprinse [...] au putut stabili un numar de 160 (o suta saizeci) de termeni romanesti care sunt de origine geto-daca. Acesti termeni privesc o arie foarte larga, incepand cu corpul omenesc (buza, ceafa, grumaz, gusa), cu familia (baiat, copil, prunc, zestre), cu locuinta (vatra, catun), cu indeletnicirile agricole, pastoresti, viticole si piscicole (mazare, tar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rezolvari bac romana oral

Sub raportul limbii,' cercetarile intreprinse [...] au putut stabili un numar de 160 (o suta saizeci) de termeni romanesti care sunt de origine geto-daca. Acesti termeni privesc o arie foarte larga, incepand cu corpul omenesc (buza, ceafa, grumaz, gusa), cu familia (baiat, copil, prunc, zestre), cu locuinta (vatra, catun), cu indeletnicirile agricole, pastoresti, viticole si piscicole (mazare, tarina; baci, manz, strunga, tarc, urda, zara; butuc, curpen, strugure; balta, gard), cu mediul fizic (magura, mal), cu flora (brad, bunget, butuc, codru, copac, curpen, mugure, strugure), cu fauna (balaur, barza, mistret, ranza, soparla, viezure), cu diferite actiuni (a rabda, a speria, a zburda) etc.

Desigur, numarul acestor termeni va spori prin cercetari ulterioare; ele ne vor arata de asemenea si alte aspecte ale mostenirii lingvistice; de pe acum se considera insa ca apartin acestei mosteniri sufixele atat de frecvente si de caracteristic romanesti: -esc, -este (omenesc, craiesc, barbateste, trupeste). Ni s-au pastrat de la daco-geti si cateva nume de ape: in primul rand Dunarea, care deriva dintr-un Dunaris dacic; apoi Argesul din Argessos (la Herodot diformat: Ordessos); Barzava, al carei nume se regaseste in orasul dacic Berzobis; Somesul: o inscriptie latina din tinuturile udate de acest rau vorbeste de Samus; este sigur ca romanii au pastrat vechiul nume, autohton. Acelasi lucru cu Oltul, Aluta in izvoarele latine, si cu Tisa (Constantin C. Giurescu, Dinu C. Giurescu, Scurta istorie a romanilor pentru tineret indeosebi)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.