Rezolvare variante bac - conditia taranului

7x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Satul lui Marin Preda din primul volum este un univers inchis, refractar la noul ce vine dinafara si urmand ritmurile eterne ale naturii, ciclurile biologice.Romanul "Morometii", de Marin Preda, a carui originalitate sta fara indoiala in noua viziune asupra lumii rurale, prezinta povestea unei familii de tarani din Campia Dunarii, ce cunoaste, de-a lungul unui sfert de secol, o adanca si mai ales [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rezolvare variante bac - conditia taranului

Satul lui Marin Preda din primul volum este un univers inchis, refractar la noul ce vine dinafara si urmand ritmurile eterne ale naturii, ciclurile biologice.Romanul "Morometii", de Marin Preda, a carui originalitate sta fara indoiala in noua viziune asupra lumii rurale, prezinta povestea unei familii de tarani din Campia Dunarii, ce cunoaste, de-a lungul unui sfert de secol, o adanca si mai ales simbolica destramare.

Ilie Moromete este unul dintre cele mai fascinante personaje din literatura noastra. Destinul sau ilustreaza o "tema fundamentala", si anume disparitia clasei taranesti. Caracter puternic, natura complexa, inteligenta nativa, Ilie Moromete (al carui prototip este Tudor Calarasu, tatal autorului) "simbolizeaza lumea taraneasca si valorile ei durabile". El este, in acelasi timp, singurul taran filozof din literatura romana, framantarile sale despre soarta taranilor dependenti de roadele pamantului, de vreme si de Dumnezeu, fiind relevante pentru firea sa reflexiva.

El este un om rational in ceea ce priveste atitudinea sa fata de pamant. Spre deosebire de Ion al lui Rebreanu, care era dominat de instinctul de posesiune, lacomia pentru pamant, Moromete nu este sclavul imbogatirii, ci pamantul constituie pentru el simbolul libertatii materiale si spirituale. Spre deosebire de ceilalti tarani, Moromete nu are nimic de facut atunci cand vecinii sai sunt in casa muncind, fiind preocupati de problema supravietuirii. Marin Preda face din taranul Moromete un individ cu o viata psihologica normala, apt prin aceasta de a deveni un erou de proza moderna, el creeaza un taran inteligent, in masura sa constientizeze, in modul sau, dramele existentei si ale clasei sociale din care face parte.

Pentru a analiza acest personaj complex, trebuie observat contextul social in care se petrece actiunea romanului. Nicolae Manolescu se intreaba daca Ilie Moromete "Nu cumva este el insusi, in raport cu ceilalti protagonisti, un , o exceptie, un fel de ultim mohican al acestei filozofii de viata de care s-a legat perpetuarea vechilor valori ale satului romanesc? Hotarat lucru, Moromete este , in acest roman al deruralizarii satului. Ruptura se explica tocmai prin schimbarea conditiilor sociale.

Colectivitatea din era relativ omogena, ca si aceea din , posedand structuri sociale stabile". Exista diferente si intre lumea in care traieste Moromete si satul lui Rebreanu, descris in romanul "Ion"; astfel, relatiile traditionale au fost inlocuite aproape in totalitate de cele capitaliste, in ceea ce priveste primul volum, si de catre cele socialiste, in cel de-al doilea volum.. In acest context, "o tranzitie atat de brutala si de rapida, intr-un interval de timp atat de scurt, ca aceea care se afla in centrul Morometilor, provoaca destramarea valorilor stabilite si o anume neincredere fireasca in valorile noi" (N. Manolescu - "Arca lui Noe").
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.