Rezolvare variante BAC - istorie

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

In timpul agitatiilor produse de revolutia rusa, la Chisinau s-au constituit organisme care sustineau democratizarea si apararea intereselor locuitorilor. In fruntea miscarii pentru autonomie s-a aflat Partidul National moldovenesc, creat in martie 1917. In vara anului 1917, in conditiile in care Ucraina isi manifesta tendinta de a-si extinde stapanirea asupra acestei provincii, miscarea pentru au[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rezolvare variante BAC - istorie

In timpul agitatiilor produse de revolutia rusa, la Chisinau s-au constituit organisme care sustineau democratizarea si apararea intereselor locuitorilor. In fruntea miscarii pentru autonomie s-a aflat Partidul National moldovenesc, creat in martie 1917. In vara anului 1917, in conditiile in care Ucraina isi manifesta tendinta de a-si extinde stapanirea asupra acestei provincii, miscarea pentru autonomia Basarabiei se intensifica.

In octombrie 1917, A Congresul ostasilor moldoveni >>, intrunit la Chisinau, a proclamat autonomia Basarabiei si a hotarat alegerea Sfatului Tarii ca organ reprezentativ. Conducerea executiva a acestui organ era asigurata de Ion Inculet. Realizarea deplina a autonomiei si-a gasit expresia in proclamarea Republicii Democratice Moldovenesti, pe 2 decembrie 1917.Situatia de anarhie creata de destramarea armatei ruse si de agitatiile bolsevice, determina Consiliul de directori sa ceara sprijinul guvernului roman pentru a restabili ordinea. In consecinta pe 13 ianuarie 1918, guvernul Rusiei sovietice intrerupe relatiile diplomatice cu Romania si sechestreaza tezaurul.

In noile conditii Sfatul Tarii a hotarat independenta Republicii Democratice Moldovenesti (24 ianuarie 1918). Ultima etapa a autodeterminarii Basarabiei s-a realizat prin actul din 27 martie 1918. Sfatul Tarii a hotarat cu majoritate de voturi unirea Basarabiei cu Romania.Unirea Bucovinei si a Transilvaniei cu Romania s-a realizat tot pe cale democratica pe 15/28 noiembrie 1918 respectiv 18 noiembrie /1 decembrie 1918.

Marea Unire a determinat modificari in ceea ce priveste suprafata si structura demografica a Romaniei. Reformele adoptate in primul deceniu dupa unire au schimbat sensibil structurile sociale si politice.
In toamna anului 1920 a fost realizata unificarea monetara. In iulie 1921, Nicolae Titulescu, ministru de finante, a initiat reforma financiara. Aceasta stabilea un sistem unitar de impozite. Legile de reforma agrara adoptate in 1920-1921 aveau si ele un caracter unitar. Reforma agrara legiferata in 1921 a fost cea mai ampla reforma de acest fel din Europa acelei perioade. La 16 noiembrie 1918 a fost publicat decretul-lege care stabilea regimul electoral in Romania. Era introdus votul universal pentru toti cetatenii romani majori .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.