Rezolvare subiecte urologie

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.90

nivel: Facultate

Retentia completa de urina - imposibilitatea de a urina ; pacientul simte nevoia de a urina si are vezica plina.
Clinic : - durere hipogastrica si senzatie de mictiune ;
- la inspectie si plapare se evidentiaza glob vezical - fornmatiune tumorala, dureroasa si mata la percutie ; la pacientul varstnic sau cu o suferuinta indelungata, instalata lent, globul este moale, fara car[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rezolvare subiecte urologie

Retentia completa de urina - imposibilitatea de a urina ; pacientul simte nevoia de a urina si are vezica plina.
Clinic : - durere hipogastrica si senzatie de mictiune ;
- la inspectie si plapare se evidentiaza glob vezical - fornmatiune tumorala, dureroasa si mata la percutie ; la pacientul varstnic sau cu o suferuinta indelungata, instalata lent, globul este moale, fara caracterele de mai sus.

Impune drenajul urinii prin sonda uretro-vezicala sau prin cistostomie minima suprapubiana. Daca exista un glob vezical mare, drenajul se face un timp mai lung deoarece altfel poate apare hemoragie 'ex-vacuo', greu controlabila.10. Ce este retentia incompleta de urina si prin ce semne clinice se manifesta ?Retentia incompleta de urina - mictiune la sfarsitul careia exista in vezica un reziduu > 100 ml. E determinata de un obstacol vezical ce determina un efort crescut pentru evacuarea urinii. In prima faza, detrusorul actioneaza prin hipertrofie care duce la cresterea fortei de contractie.

In a doua faza, apare decompensarea.
Daca reziduul este mai mare de 300ml, apare distensia V.U. care se poate complica cu ureterohidronefroza bilaterala. Daca V.U. e destinsa, poate apare pierderea de urina prin 'preaplin' (bolnavul urineaza putin, de 20-50 ori pe zi).
Examen fizic - se poate palpa o formatiune tumorala suprapubiana postmictional. Pacientul prezinta semne obstructive si iritative.
Hematuria - eliminare de sange prin urina.
Caracterele hematuriei variaza in functie de intensitatea si vechimea ei : daca este recenta urina este rosie ; daca este veche, urina este rosu-inchis spre negru.

12. Descrieti caracterele clinice ale hematuriei tumorale.
Hematuria tumorala macroscopica : - cel mai edificaotor semn clinic de tumora ; totala si capricioasa (apare si dispare fara motiv, cu intervale variabile intre 2 episoade consecutive, cu intensitate variabila, fara sa fie legata de regimul alimentar) ;
- poate fi uneori abundenta, cu cheaguri ce se pot mula pe uretere si lua forma lor, tradand sediul inalt al hematuriei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.