Rezistenta armata anticomunista

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.90

nivel: Facultate

De asemenea, inainte de a a trece la prezentarea acestor miscari incipiente de lupta armata impotriva comunismului, este necesara clarificarea problemei ce s-a ivit in jurul Miscarii Nationale de Rezistenta, mai exact daca aceasta organizatie a existat cu adevarat sau nu. S-a scris foarte mult despre ea, s-au publicat numeroase documente, dar nu foarte multa lume s-a intrebat daca aceste documente[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rezistenta armata anticomunista

De asemenea, inainte de a a trece la prezentarea acestor miscari incipiente de lupta armata impotriva comunismului, este necesara clarificarea problemei ce s-a ivit in jurul Miscarii Nationale de Rezistenta, mai exact daca aceasta organizatie a existat cu adevarat sau nu. S-a scris foarte mult despre ea, s-au publicat numeroase documente, dar nu foarte multa lume s-a intrebat daca aceste documente reflectau o realitate palpabila, sau doar un nume ce acum suna bine pentru orgoliul natiunii, dandu-ne ocazia de a ne lauda cu inversunata lupta anticomunista pe care am dus-o noi.

Adevarul, din acest punct de vedere, al rezistentei armate, e ca la inceputul anilor 1950, la apogeul acestei miscari, Securitatea, unind toate grupurile care actionau in aceasta perioada, nu avea de urmarit decat cateva sute de persoane [42]. Din aceasta cauza ar fi utila si in acelasi timp necesara o cercetare mai aprofundata si mai lucida asupra acestei probleme.

Astfel o denumire mult mai adecvata pentru realitatile de atunci pare a fi cea de miscare armata de rezistenta anticomunista din Romania si nu cea de Miscare Nationala. Spunem acest lucru pentru ca o astfel de organizatie fara o componenta politica nu poate fi conceputa, componenta care totusi nu a existat [43]. Aceasta denumire a fost una inventata de membrii Sigurantei infiltrati, inventie menita sa neutralizeze acele persoane incomode pentru Partidul Comunist, prin pretinsa lor apartenenta la aceasta miscare nationala.

Organizator si conducator al acestei miscari a fost socotit, si inca mai este, generalul Aurel Aldea. Acesta, in zilele cedarii Basarabiei si Bucovinei de Nord, tratase cu sovieticii problemele retragerii trupelor romanesti din aceste teritorii. La inceperea razboiului a fost trecut in rezerva de Ion Antonescu si pana in august 1944 nu a mai avut nici un rol de indeplinit.

La aceasta data este desemnat de opozitia unita, alcatuita din P.N.L., P.N.T., P.S.D. si P.C.R., sa duca tratative cu reprezentanti ai U.R.S.S. privind iesirea Romaniei din razboi, mandat pe care nu va reusi sa-l duca la indeplinire, se presupune din cauza faptului ca in acea perioada sovieticilor le-au fost inmanate mai multe astfel de cereri de armistitiu si ei pur si simplu nu au stiut pe care sa o aleaga.

Dupa cum am spus aceasta este doar o presupunere, existand si o alta ipoteza conform careia sovieticii nu au vrut sa raspunda la nici o cerere de armistitiu pana in momentul in care la data de 19 august au initiat o ofensiva in nordul Moldovei. Bineinteles ca dupa acest atac altfel s-au desfasurat negocierile, presiunile pe partea romana fiind mult mai mari. Dar ca sa ne intoarcem la Aurel Aldea, acesta este Ministru de Interne in primul guvern Sanatescu, dar nu-si poate exercita atributiile.

A incercat sa opreasca agitatiile comunistilor dar a fost oprit de armata sovietica, a prezentat intr-o conferinta propria versiune privind evenimentele din 23 august si ca urmare a acestui fapt i se cere arestarea, desi el era Ministrul de Interne. Exista dovezi si ale unor altercatii avute, nu numai verbale se pare, cu Lucretiu Patrascanu, privind rolul pe care, in viziunea sefului communist, generalul Aldea trebuia sa-l joace.

Astfel devine evident de ce intr-un raport al Sigurantei din 27 iulie 1945 se mentiona ca el este cel ce dirijeaza ,, miscarea de rezistenta organizata de partidele reactionare" si ca in aceasta calitate a stabilit legaturi cu comandantul legionar Nistor Chioreanu, care venise din Germania ,,cu scopul de a organiza unitatile de soc fascisto-legionare" [44].
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.