Reziduurile - clasificarea reziduurilor

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Ne amintim de stralucita tipologie a lui Tonnies, care opunea "omului natural" al comunitatii, "omul artificial" al "societatii", omul calculator si speculativ, produs al "vointei reflexive". Tipologia reapare iata, in termeni schimbati, la Pareto. Actiunile logice sunt, integral, actele "omului intelectual", operatii cu radacina in functiile intelectului. Or, ne previne Pareto, exista actiuni soc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Reziduurile - clasificarea reziduurilor

Ne amintim de stralucita tipologie a lui Tonnies, care opunea "omului natural" al comunitatii, "omul artificial" al "societatii", omul calculator si speculativ, produs al "vointei reflexive". Tipologia reapare iata, in termeni schimbati, la Pareto. Actiunile logice sunt, integral, actele "omului intelectual", operatii cu radacina in functiile intelectului. Or, ne previne Pareto, exista actiuni sociale care se folosesc de intelect mai degraba pentru a deghiza ceva, sau, mai exact, pentru a intari partea non-intelectuala, non-logica, din experienta, din natura si desfasurarea actiunii (conduitei).

Intelectul, cu functiile lui, este utilizat, in aceste cazuri, nu spre a scoate la lumina ceva, ci pentru a invalui intr-o structura logica profunzimile intunecoase si bine protejate ale unei stari psihice de natura afectiva, ori mai precis, instinctual-afectiva. Intelectul se pune in slujba unei forte neintelectuale: sentiment, instinct etc. Acelasi intelect care inlatura voalul de pe lucruri, le si aseaza pe ele cu o maiestrie neobisnuita. "Logicizarea" realului poate fi deci si "tainuirea" realului. A "logiciza" realul, s-a spus, inseamna a-l face rational si inteligibil.

Iata ca e posibila si perspectiva rasturnata: "a logiciza" inseamna, in acest caz, a folosi rationalitatea de la suprafata pentru a oferi un cadru de manifestare a ceea ce este ininteligibil, tainuit, ascuns. Intr-un caz "logicizarea" edifica ziduri de netrecut intre "exterior" si "interior". In celalalt caz, dimpotriva, "logicizarea" le anuleaza.
Actiunile logice integreaza omul si experienta in "structuri rationale", logice. Actiunile non-logice situeaza lumea in "structuri" cu "interioare" irationale si cu "suprafete rationale".
Neputand fi rationala, lumea nu devine irationala.

"Actiunile logice sunt rezultatul unui rationament". Actiunile non-logice "provin dintr-o anume stare psihica". "La oameni, aceasta stare psihica nu se manifesta doar prin actele B/ca la animale/, dar si prin expresiile C... care se dezvolta adesea sub forma de teorii morale, religioase etc. Tendinta marcanta pe care-o au oamenii de a considera actiunile non-logice drept actiuni logice, ii aduce sa creada ca B este un efect al A©cauzei>>

C. Se stabileste astfel o relatie directa CB, in locul unei relatii indirecte care rezulta din doua raporturi AB, AC... Acelasi sentiment care-i impinge pe oameni sa savarseasca o actiune B (relatia AB), ii impinge sa creeze teoria C (relatia AC); cutare om are oroare de omucidere (B) si se va abtine de la ea; dar el va spune ca zeii pedepsesc omuciderea; ceea ce constituie teoria C."(ibidem).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.