Rezervatiile naturale din partea centrala a Campiei Romane

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Dezvoltarea civilizatiei industriale de la mijlocul secolului trecut a produs modificari profunde si accelerate mediului inconjurator, datorita solicitarii din ce in ce mai mari a resurselor naturale, a extinderii suprafetelor cultivate si a schimbarii sistemelor de cultura, a despaduririlor masive pentru obtinerea de masa lemnoasa si de terenuri noi pentru agricultura, precum si a altor activitat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rezervatiile naturale din partea centrala a Campiei Romane

Dezvoltarea civilizatiei industriale de la mijlocul secolului trecut a produs modificari profunde si accelerate mediului inconjurator, datorita solicitarii din ce in ce mai mari a resurselor naturale, a extinderii suprafetelor cultivate si a schimbarii sistemelor de cultura, a despaduririlor masive pentru obtinerea de masa lemnoasa si de terenuri noi pentru agricultura, precum si a altor activitati cu impact asupra mediului. In acelasi timp, civilizatia industriala a facut posibila si necesara o crestere demografica rapida, a insemnat o puternica dezvoltare a procesului de urbanizare, a creat noi aglomerari umane pe spatii restranse.

Dobandind posibilitatea de a transforma mediul inconjurator, omul nu si-a pus mult timp problema de a proceda rational, in conditii normale de echilibru si dezvoltare a vietii. Exploatarea irationala, in primul rand, a resurselor regenerabile (paduri, flora, fauna etc), a accentuat efectul nociv al actiunilor omului asupra naturii.
Pretutindeni in lume, din ce in ce mai insistent, se impun actiunile in sprijinul protectiei mediului inconjurator, fiind una din preocuparile contemporane prioritare.

Prin ocrotirea naturii intelegem masurile luate de stat sau de societate, in vederea opririi de la distrugere a unor anumite obiecte ale naturii, insemnate din punctul de vedere al stiintei, al culturii si al economiei; anumite specii de plante si animale, peisaje naturale, fenomene geologice, zacaminte de roci sau minerale, fosile, pesteri, caderi de apa, lacuri sau izvoare, paduri, fanete sau ochiuri de stepa, intinderi de mare etc. Acestea constituie asa-numitele monumente ale naturii.

Prin rezervatii se inteleg portiuni de teritoriu, in care se urmaresc anumite scopuri stiintifice, economice sau de cultura, in care sunt oprite prin lege exploatarea economica a teritoriului, distrugerea starii lui naturale.Conservarea dinamica a naturii implica, printre altele, cunoasterea cauzala a dezechilibrelor din biosfera, la care a contribuit direct sau indirect factorul antropic, ca astfel sa putem asigura generatiilor viitoare un mediu prielnic dezvoltarii vietii.

In tara noastra, initiativele ocrotirii naturii sunt vechi si deosebit de bogate. Unele marturii le gasim in operele cronicarului Ion Neculce si ale ilustrului carturar Dimitrie Cantemir.Unele dintre primele incercari de reglementare a raporturilor omului cu natura dateaza inca din Evul Mediu, cand exista "legea branistei" - loc oprit unde nimeni nu avea voie sa vaneze, sa pescuiasca, sa pasuneze vitele si nici macar sa coseasca fanul fara voia stapanului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.