Rezervatiile din Romania

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 7.76

nivel: Liceu

Peștera Munticelu (Ghiocelu)

Este situată pe versantul stâng al Văii Bicazului, în Masivul Surduc-Munticelu, pe raza comunei Bicazu Ardelean. Descoperită în 1973, peștera reprezintă o veche cale subterană a apelor ce se pierdeau din albia pârâului Șugău la traversarea cheilor săpate de acesta în calcarele cretacice. Deși are o doar o lungime de 120 m, este bogat și variat concrețion[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rezervatiile din Romania

Peștera Munticelu (Ghiocelu)

Este situată pe versantul stâng al Văii Bicazului, în Masivul Surduc-Munticelu, pe raza comunei Bicazu Ardelean. Descoperită în 1973, peștera reprezintă o veche cale subterană a apelor ce se pierdeau din albia pârâului Șugău la traversarea cheilor săpate de acesta în calcarele cretacice. Deși are o doar o lungime de 120 m, este bogat și variat concreționată, tavanul fiind acoperit în întregime cu stalactite tubulare sau conice, iar planșeul prezintă numeroase stalagmite și coloane. Accesibilă doar inițiaților !

Lacul Roșu

O regiune unică în lume unde pădurile de brazi veșnic verzi, aerul curat și proaspăt asigură condiții favorabile de odihnă. Stațiunea este un adevărat paradis pentru cei care caută recreere și odihnă, transmițând prin pitorescul peisajului o atmosferă de neuitat.

Stațiunea Lacul Roșu, aflată lângă Cheile Bicazului, la o altitudine de 983 m, într-o mică depresiune montană are o climă placută, subalpină. Media anuală a orelor de strălucire solară este cuprinsă între 1700-1900. Temperatura medie anuală este de 8°C. Media cea mai scăzută de temparatură este de -7/-4°C, iar cea mai ridicată de 14-18°C. Temperatura apei vara poate atinge 22°C, primavara, toamna 6-10°C. Iarna, lacul este acoperit de un strat de gheață gros de 60-70cm. Vânturile sunt moderate.

Lacul aflat în Masivul Hășmaș, la 31 km sud-vest de Bicaz (în jud. Harghita), cunoscut și sub numele de Ghilcoș (Ucigașul) are o suprafață de 13 ha și o adâncime max. de 12,5 m. S-a format prin bararea apelor pârâului Bicaz de o alunecare de teren produsă în urma unor mișcări seismice corelate cu frecvența mare a ploilor torențiale din vara anului 1837. Prin formarea lacului în spatele barajului, a fost inundată pădurea aflată în fundul văii.

Trunchiurile brazilor se mai păstrează și astăzi, conferind lacului un pitoresc deosebit. Numele vine de la aluviunile roșcate transportate de cel mai important afluent, Pârâul Roșu, și de la stânca roșiatică a Suhardului Mic, ce-și reflectă silueta în apele lacului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.