Revolutii nationale si constituiri statale in secolul al XIX-lea

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.42

nivel: Liceu

Cucerirea otomana ce a inglobat cea mai mare parte a poporului sarb intre granitele supuse sultanului, a avut o serie de consecinte negative pentru acest popor, similare de altfel cu cazul altor popoare balcanice. in afara desfiintarii unei vieti statale proprii a fost lichidata clasa politica conducatoare, s-a produs o masiva deposedare de bunuri, s-a impus un apasator regim de obligatii in munca[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Revolutii nationale si constituiri statale in secolul al XIX-lea

Cucerirea otomana ce a inglobat cea mai mare parte a poporului sarb intre granitele supuse sultanului, a avut o serie de consecinte negative pentru acest popor, similare de altfel cu cazul altor popoare balcanice. in afara desfiintarii unei vieti statale proprii a fost lichidata clasa politica conducatoare, s-a produs o masiva deposedare de bunuri, s-a impus un apasator regim de obligatii in munca, produse si bani fata de cuceritor. Au avut sansa de a-si putea pastra, contra cost, credinta religioasa, ortodoxia.

Intr-un anume fel, biserica ortodoxa a suplinit rolul fostelor organisme statale fiind cea care, la nivel local, reglementa multiplele probleme ale comunitatii lor.in cazul unei zone, relativ restranse teritorial la cateva mii de kilometrii patrati, in partile muntoase din vestul Peninsulei, acolo unde in vremurile medievale existase statul Zeta sau Dicloeea spre sfarsitul secolului al XVII-lea s-a creat o realitate istorica cu totul originala. Ramanand formal supusi ai sultanului, putinii locuitori de acolo cunoscand pana in secolul XX puternice realitati tribale, au devenit practic o prima oaza de libertate in spatiul balcanic.

in 1696 Danilo Petrovici Niegos intemeiaza o dinastie cu totul originala de cnezi care erau in acelasi timp si mitropoliti. Astfel s-au pus bazele statului Muntenegru, practic independent inca din secolul al XVIII-lea, dar, cuprins in tratate internationale abia in veacul urmator multa vreme in regim de vasalitate si autonomie, recunosandu-i-se juridic independenta absoluta abia prin tratatele de la San Stefano si Berlin din anul 1878.

La inceputurile modernitatii, asemenea romanilor, sarbii erau si ei impartiti intre mai multe stapaniri. Cea mai mare parte dintre ei erau cuprinsi intre frontierele otoman. O parte a sarbilor, dupa asediul Vienei, au fost incorporati in imperiul habsburgic, in timp ce un numar restrans au continuat sa traiasca in cadrul posesiunilor coloniale ale Venetiei. in spatiul habsburgic in secolul al XVIII-lea atat la sarbi, cat si la croati s-au cristalizat elemente ale constiintei nationale si ale ideologiei nationale.

Acestea existandu-se apoi si in spatiul otoman. Multa vreme a predominat ideea alcatuirii unui stat care sa incorporeze in totalitate diferitele popoare subslave. Procesul a debutat cu formarea unui stat sarb incorporand o parte din conationalii traitori.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.