Revolutia tehnologica postnucleara

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.80

nivel: Facultate

Abia ulterior, pe masura ce domeniul militar se individualizeaza in ansamblul activitatilor sociale - in stransa legatura cu politicul - ele se desprind de celelalte unelte si devin ceva special, angajandu-se pe un fagas propriu de dezvoltare, aflat intr-o anumita legatura cu productia in general (vezi, de pilda, utilizarea tehnologiei turnarii clopotelor la producerea primelor tunuri dintr-o sing[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Revolutia tehnologica postnucleara

Abia ulterior, pe masura ce domeniul militar se individualizeaza in ansamblul activitatilor sociale - in stransa legatura cu politicul - ele se desprind de celelalte unelte si devin ceva special, angajandu-se pe un fagas propriu de dezvoltare, aflat intr-o anumita legatura cu productia in general (vezi, de pilda, utilizarea tehnologiei turnarii clopotelor la producerea primelor tunuri dintr-o singura bucata), dar, totusi, separat, in linii generale de nivelul acesteia.

2. Acest paralelism dispare spre mijlocul secolului trecut, cand are loc ingemanarea productiei industriale cu cea militara. Drept urmare, asistam la plasarea industriei de armament in fruntea industriei grele, care devenise intre timp motorul dezvoltarii industriale a principalelor puteri. In plan militar, principala consecinta a constituit-o, asa cum aratam cu alt prilej, fenomenul de industrializare a razboiului, cu tot cortegiul sau de consecinte asupra evolutiei ulterioare a sistemului international.

Prizonier al propriei logici interne de dezvoltare - dorinta omului de a intra in posesia "supra-armei" - acest fenomen culmineaza cu aparitia armei atomice, ulterior nucleare.3. Odata atins acest varf, constatam epuizarea pistei respective, chiar daca au mai fost inregistrate progrese in interiorul domeniului nuclear. In fapt, acum are loc o mutatie de substanta in evolutia generala a armelor: accentul se deplaseaza de pe capacitatea distructiva pe precizie, ceea ce reflecta o alta mutatie, si mai profunda, petrecuta la nivelul activitatii economice in ansamblul ei.

Este vorba de abandonarea productiei bazate preponderent pe un consum mare de resurse naturale si energie, in favoarea productiei bazate pe inteligenta umana. Drept rezultat, asistam la recuplarea armelor cu celelalte "unelte" ale activitatii umane, numai ca, de asta data, nu mai este vorba de o identificare completa, asa cum era la inceputuri, ci de crearea unor radacini comune ale productiei celor doua tipuri de instrumente: de pilda, microcipurile sunt astazi egal utilizate atat in domeniul productiei militare, cat si civile, ca sa nu mai vorbim de computere, care sunt folosite pentru ambele scopuri.

Aceasta a dat un nou impuls cursei inarmarilor, cu consecinta strangerii in continuare a legaturilor dintre productia cu caracter civil si cea cu caracter militar, ceea ce, in aparenta, a produs o situatie mai complicata, insa, in realitate, a avut si un efect pozitiv, indeosebi in raport cu reintegrarea produselor militare in circuitul civil.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.