Revolutia si imperiul Anglia

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.79

nivel: Facultate

Cand, in 1801, a facut unirea Irlandei si a Marii Britanii, faurind Regatul Unit al Marii Britanii, si al Irlandei, ar fi vrut sa proclame si acolo emanciparea catolicilor si sa i autorize sa fie reprezentati in parlamentul din Westminster; din nefericire nu a putut convinge nici pe suveran, nici partidul sau si o minoritate protestanta a continuat, in dispretul oricarei justitii si al oricarei pr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Revolutia si imperiul Anglia

Cand, in 1801, a facut unirea Irlandei si a Marii Britanii, faurind Regatul Unit al Marii Britanii, si al Irlandei, ar fi vrut sa proclame si acolo emanciparea catolicilor si sa i autorize sa fie reprezentati in parlamentul din Westminster; din nefericire nu a putut convinge nici pe suveran, nici partidul sau si o minoritate protestanta a continuat, in dispretul oricarei justitii si al oricarei prudente, sa reprezinte Irlanda. Dar o reactie antiiacobina a creat atunci in parlamentul englez o stare de spirit ostila tuturor reformelor.

II. Revolutia franceza, la inceputurile ei, a fost greu de inteles pentru englezi. Ei nu s au asteptat la asemenea violenta, deoarece nici natura, nici cauAZzele revolutiei nu le erau cunoscute. In Anglia, intre aristocratia funciara si arendasi, pe de o parte, intre curte si negustorii din City, pe de alta, nu se nascuse acea ura puternica pe care o provoaca existenta castelor inchise. Inegalitatea era mare, dar talentele aveau calea deschisa in fata lor si legile erau aplicabile tuturor.

Din 1789 pana in 1792, enAZglezii isi inchipuira, de buna credinta, ca francezii vor adopta, fara grave tulburari, institutiile analoge celor din Marea Britanie. Cand afla de caderea Bastiliei, Fox declara: "Iata evenimentul cel mai important din istoria lumii si cel mai fericit". Si ca dansul gandeau multi filozofi, savanti si scriitori. Chiar si Pitt a refuzat la inceput sa ia pozitie impotriva revolutiei, asa cum faceau suveranii de pe conAZtinent. Din contra, e posibil ca a si favorizat o.

In 1789, parerea lui, ca si a intregii Anglii tory, a fost ca o putere rivala avea sa fie slabita din cauza disensiunilor interne si ca va iesi regenerata din aceasta furtuna. Burke gandea si scria ca pentru multa vreAZme fortele razboinice ale Frantei vor fi anihilate. Mai erau cateva luni pana la Valmy [1], cativa ani pana la Bonaparte. In 1792, Pitt reducea flota engleza la doua mii de marinari si spunea: "Cu siguAZranta ca niciodata in istoria acestei tari n a existat o epoca in care situatia Europei sa ingaduie mai mult speranta intr o pace de cincisprezece ani ca in clipa de fata". Profetiile sunt primejdioase pentru profeti.

III. Executarea lui Ludovic al XVI lea si ocuparea Belgiei au transformat aceasta bunavointa optimista intr o ostilitate declarata. O data cu teroarea, toate simpatiile claselor guvernante din Anglia se indrepAZtara spre monarhia rasturnata si puterile europene care atacau revolutia. Nu raman favorabili Frantei revolutionare decat republicanii radicali ca Paine si un mic nucleu de whigi reformisti, grupati in jurul lui Fox, Sheridan si Grey. Insusi Burke a resimtit atunci fata de revolutie un sentiment de ura, care parea uneori a se transforma intr o idee fixa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.