Revolutia sexuala - Emanciparea femeii - Miscarea hippy

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.75

nivel: Facultate

Una din figurile marcante ale timpului a fost ABBIE HOFFMAN, activist politic si fondatorul "THE YOUTH INTERNATIONAL PARTY" (>"yippies", de unde mai tarziu a derivat "hippies"). Hoffman este de altfel considerat fondatorul miscarii "hippie" sau "flower power", iar prin discursurile sale "sonore" si puternic satirice impotriva razboiului din Vietnam si a materialismului vestic, a rasismului, si dis[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Revolutia sexuala - Emanciparea femeii - Miscarea hippy

Una din figurile marcante ale timpului a fost ABBIE HOFFMAN, activist politic si fondatorul "THE YOUTH INTERNATIONAL PARTY" (>"yippies", de unde mai tarziu a derivat "hippies"). Hoffman este de altfel considerat fondatorul miscarii "hippie" sau "flower power", iar prin discursurile sale "sonore" si puternic satirice impotriva razboiului din Vietnam si a materialismului vestic, a rasismului, si discriminarilor de orice gen, a fost imediat indragit de tineri si ca atare a "cashtigat" multi adepti.

Ca filosofie de viatza, se promova "intoarcerea la natura" -"Mother Nature", credeau foarte mult in Gaia, "zeita pamantului" si aplicau practici influentzate de shamanism, hinduism etc. (de ex. apelul la droguri-cele naturale- pentru atingerea echilibrului perfect, pentru comunicare spirituala deplina intre om si natura). Numai ca, ulterior, plecand de la drogurile asa-zis usoare s-a ajuns in cele din urma la consumul de droguri puternice, care a dus la dezechilibru psihic si caderea in promiscuitate a hippiotzilor.Ce credeau acesti hippie (in starea lor initiala), pt ce luptau ei? pentru ilegalizarea discriminarilor de rasa in principal, pentru tolerantza, pace si iubire. Iar pentru aceasta apelau la muzica. (a se vedea fenomenul Woodstock.)

Sfarsitul anilor saizeci a fost perioada de glorie a miscarilor studentesti pentru pace. Studentii scriau manifeste si de rezolutii, discutau si demonstrau impotriva "mucegaiului vechi de o mie de ani" din universitati, impotriva filistinilor si pentru autodeterminare. Studentele active in aceste organizatii isi aduceau contributia la actiunile acestei noi miscari gatind pentru colegii lor, batand la masina manuscrisele acestora si avand grija de copii.

Cand studentele au incercat sa atraga atentia asupra aceastei distributii nedreapte a sarcinilor, ele au fost desfiintate de catre colegii lor de sex masculin care sustineau ca revendicarile lor nu au nimic de-a face cu politica si ca problemele dintre sexe nu ar fi decat niste "probleme de ordin secundar", care se vor rezolva cu timpul de la sine, odata ce "problema principala", societatea constituita in clase, se va fi prabusit. Asa a inceput scandalul.

Germania: nasterea noii miscari feministe a avut loc odata cu primul congres al femeilor de la Frankfurt am Main, la care au participat 450 de femei din 40 de asociatii de profil. In cuvantul de deschidere s-a spus ca "Cei privilegiati nu au renuntat niciodata in mod voluntar la drepturile lor. De aceea, cerem ca femeile sa fie puternice in luptele ce vor veni! Femeile trebuie sa se organizeze singure, pentru ca ele isi cunosc problemele si pentru ca trebuie sa invete sa isi sustina interesele!"

Femeile erau organizate in grupuri mici, refuzand sa intre in asociatii mai mari sau in partide, pentru ca nu-si doreau sa construiasca structuri de putere stabile. Feministele de pretutindeni aveau aceleasi idei, obiective si metode de actiune, fiind prezente in toate domeniile societatii (in domeniul social, cultural, politic, stiintific, al medicinei etc.). Chiar daca nucleul miscarii feministe a ramas independent, feministele s-au ingrijit mai tarziu sa-si impuna multe revendicari si idei la nivelul institutiilor statului sau al partidelor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.