Revolutia sentimentala in Anglia

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.55

nivel: Liceu

Posibilul este aproape de necesar". Deoarece existau numeroase suflete in randurile claselor mij-locii si sarace care aveau nevoie de o religie mai inflacarata si deoarece disidentii si anglicanii se dovedisera la fel de neputinciosi ca sa satisfaca aceasta nevoie, trebuia sa se gaseasca un om care sa dea maselor populare o astfel de religie. Acest om a fost John Wesley. La inceputul vietii sale f[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Revolutia sentimentala in Anglia

Posibilul este aproape de necesar". Deoarece existau numeroase suflete in randurile claselor mij-locii si sarace care aveau nevoie de o religie mai inflacarata si deoarece disidentii si anglicanii se dovedisera la fel de neputinciosi ca sa satisfaca aceasta nevoie, trebuia sa se gaseasca un om care sa dea maselor populare o astfel de religie. Acest om a fost John Wesley. La inceputul vietii sale fuAZsese, la Oxford, un anglican tolerant, care conAZsidera credinta un consimtamant rational.

Dar aceasta doctrina nu-l satisfacea pe deplin. "Ratiunea inceteaza oare vreodata sa rationeze? - se intreba el. - Cum poti fi sigur ca ai gasit in sfarsit adevaAZrul si mantuirea? Oare n am putea simti harul? Pentru a-l dobandi, nu trebuie sa-l cautam cu mai multa ardoare?" In 1726 Oxfordul a vazut cu surAZprindere cativa tineri infiintand un Holy Club (Club al sfinteniei), ai carui membri posteau, se rugau, ii vizitau pe saraci, predicau in plina strada si isi marturiseau unul altuia pacatele. Lumea si a batut joc de Wesley si de prietenii sai, care au fost boteAZzati "metodisti".

Porecla aceasta avea sa devina denumirea unei biserici care numara astazi milioane de credinciosi. In zadar parintele lui Wesley, recAZtor anglican, l-a rugat pe fiul sau sa renunte la nebuniile lui si sa fie urmasul sau la parohie, John Wesley se simtea chemat pentru o misiune mai inalta: aceea de a converti la crestinism o lume cuprinsa de moleseala.

Timp de cativa ani a avut o viata agitata. Mai intai a plecat cu fratele sau in coloniile americane. Ascultandu i povestirile despre nenorocirile prin care a trecut, se poate ghici ca a fost un tempeAZrament violent si senzual. Ardoarea pe care John Wesley o punea in convertirea unor femei tinere si dragute tinea de cel mai sincer zel religios, dar si de dorinti fizice, de care, poate, nici el nu si dadea seama. Crestinilor din colonii nu le placea aceasta religie agresiva, predicile acestea personale si aprige. Respins de ei, Wesley trebui sa se intoarca in Anglia. Inca nu si gasise calea.

"Am fost in America ca sa i convertesc pe indieni, dar cine ma va converti pe mine?" Pe vas intra pentru prima oara in contact cu membrii unei secte germane, "fratii moravi" [2], si crezu ca a gasit la ei ceea ce cauta. A plecat in Germania sa viziteze comuniAZtatile morave, dar a socotit credinta lor prea senina. Sufletul lui Wesley avea nevoie de ceva mai infoAZcat. Intr o zi (24 mai 1738), intr un fel de reveAZlatie, intrevazu adevarata credinta, care este o legatura vie, si nu o operatie a ratiunii.

Atunci si a dat seama ca adevarata sa misiune era de a i aduce pe oameni in starea de transa si de comuniune totala cu Dumnezeu. El a incercat mai intai sa preAZdice in biserica, dar violenta sa nu le placu episcopilor, care-l alungara de la amvoanele consacrate. Unul dintre prietenii sai, Whitefield, l-a adus la Bristol si acolo, pentru prima oara, a predicat in aer liber, in fata unui auditoriu popular si a avut un extraordinar succes.

Atunci a inceput pentru el o viata de adevaAZrat predicator. Cei doi prieteni, Wesley si WhiteAZfield, vorbeau oamenilor pe camp, in hambare, in mahalalele muncitoresti. John Wesley singur a tinut patruzeci de mii de predici si a parcurs doua sute cincizeci de mii de mile. La inceput a fost uneAZori prost primit de multimea ostila; dar foarte curand s a raspandit zvonul despre uimitoarele conAZvertiri pe care le facea. Influenta sa fizica era surAZprinzatoare. Barbati si femei tremurau, lesinau, apoi se trezeau patrunsi de sfantul duh.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.