Revolutia rusa

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 8.08

nivel: Liceu

Puterea sovietelor
Practic, guvernul a avut mai putina autoritate decat sovietele. Acestea erau consilii, alese direct de muncitori si tarani, soldati si marinari si functionau in orase, fabrici si cazarmi. Cel mai mare a fost Sovietul din Petrograd, care a jucat un rol important in evenimentele din anul 1905, inainte de a fi suprimat, dar a fost format din nou in primele zile ale Revolutie[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Revolutia rusa

Puterea sovietelor
Practic, guvernul a avut mai putina autoritate decat sovietele. Acestea erau consilii, alese direct de muncitori si tarani, soldati si marinari si functionau in orase, fabrici si cazarmi. Cel mai mare a fost Sovietul din Petrograd, care a jucat un rol important in evenimentele din anul 1905, inainte de a fi suprimat, dar a fost format din nou in primele zile ale Revolutiei din februarie. Reflectand in mod direct opiniile celor mai active elemente ale maselor, sovietele reprezentau o forta revolutionara foarte puternica; de exemplu, in ziua dinaintea abdicarii tarului, Sovietul din Petrograd a emis un ordin prin care comitetele de soldati aveau sarcina de se ocupa de trupe, permitandu-le ofiterilor sa-si exercite autoritatea doar pe campul de lupta.

Desi majoritatea delegatilor in Sovietul din Petrograd apartineau unui grup socialist, la inceput au fost de acord sa coopereze cu Guvernul Provizoriu. De asemenea, guvernul a admis mai multi ministrii socialisti, in timp ce Kerensky s-a ridicat treptat, devenind ministru de razboi si, in final, in iulie 1917, prim-ministru. Totusi, politica lui Kerensky de a purta razboi, se afla in opozitie cu dorintele sovietelor, reprezentate de soldati atrasi de ideea pacii imediate.

Lenin si bolsevicii
Aceasta politica a pacii imediate era politica bolsevicilor, ce constituiau unul dintre partidele politice. Acestia formau un partid marxist (bazat pe principiile si ideile lui Karl Marx), asteptand cu nerabdare izbucnirea unei revolutii socialiste si infiintarea unui stat muncitoresc. Conform teoriei marxiste, acest lucru trebuia sa se intample in tarile "capitaliste" industrializate, unde clasa muncitorilor, denumita si proletariat, era foarte dezvoltata - si nu intr-o societate formata cu precadere din tarani, cum era Rusia. Cei mai multi bolsevici considerau ca trebuie sa-si amane intentiile si sa ramana in opozitie pana cand Rusia avea sa devina un stat industrial modern.

Lenin (1870-1924), liderul bolsevic, nu era insa de aceeasi parere. Vechi revolutionar, acesta s-a intors in Rusia in aprilie 1917, dupa perioada de exil petrecuta in Elvetia; autoritatile germane si-au dat seama ca el si tovarasul sau de exil vor zadamici eforturile de razboi ale Rusiei si le-au permis sa traverseze Germania intr-un tren blindat, pentru a ajunge in tara lor prin Finlanda.

Dupa sosire, Lenin a incercat sa-i convinga pe ceilalti bolsevici sa pregateasca o insurectie, pentru ca apoi sa preia puterea. La inceput, bolsevicii au respins aceasta idee dar, in final, Lenin a reusit sa-i convinga. Aparent o persoana indiferenta, acesta a dat dovada de sinceritate, onestitate si o mare putere de convingere, care au depasit toate obstacolele, facandu-1 cel mai mare lider revolutionar din acea vreme.

Toata puterea sovietelor
Evenimentele ce se petreceau in Rusia au favorizat politica lui Lenin. In timpul verii, o noua ofensiva a dat gres, iar conditiile de pe front s-au inrautatit mai mult ca niciodata. In toate zonele taranii au inceput sa imparta pamanturile, fara sa astepte prevederile reformelor promise. Multi soldati au dezertat, fie pentru a-si primi partea de pamant ce revenea fiecaruia, fie pentru a ingrosa randurile activistilor politici din orase.
Sloganele bolsevicilor, "Pamant, Paine si Pace" si "Toata Puterea in Mainile Sovietelor", atrageau din ce in ce mai multi suporteri, iar numarul bolsevicilor in cadrul sovietelor crestea in mod constant.

Totusi, vara anului 1917 a fost o perioada foarte agitata: Lenin a trebuit sa se ascunda (dupa ce nu a reusit sa preia puterea printr-o lovitura de stat), iar cel mai abil dintre ceilaiti lideri bolsevici, Trotsky, a fost arestat. In cele din urma, criza a trecut, si, pana in luna octombrie, bolsevicii erau pregatiti sa preia puterea. Sustinuta de soldatii si muncitorii din Petrograd, revolutia din octombrie a constituit de fapt o lovitura de stat rapida, desfasurata in noaptea de 24-25 octombrie 1917, care a implicat lupte scurte. Palatul de Iarna, resedinta Guvernului Provizoriu, a fost capturat. Kerensky a scapat si, dupa incercari zadarnice de a opune rezistenta, a plecat in exil in SUA. Insurectia a fost programata sa aiba loc in timpul Congresului national al sovietelor de la Petrograd si a fost desfasurata in numele acestuia. Congresul a numit atunci un nou guvern bolsevic - Consiliul Comisarilor Poporului - cu Lenin in frunte; acesta a rostit celebra declaratie: "Vom incepe acum sa cladim ordinea socialista."

Noul guvern si-a inceput activitatea prin nationalizarea bancilor si pamantului - fapt ce insemna acordarea unor mari proprietati taranilor. Printre alte metode de modernizare, s-a aflat si adoptarea calendarului gregorian, folosit pretutindeni in Vest; pana la aceasta reforma (ianuarie 1918), calendarul rus fusese cu 13 zile in urma, asa ca, socotind dupa calendarul vestic, Revolutia din februarie a avut loc m martie, iar cea din octombrie in noiembrie.

Asigurarea pacii
Bolsevicii au elaborat si un program pentru pace. In noiembrie 1917, Trotsky a negociat un armistitiu prin care sa suspende ostilitatile cu Germania. Conditiile pentru pacea permanenta, impuse de Germania, au fost atat de dure, incat pana si bolsevicii au ezitat sa le accepte, dar, in cele din urma, in martie 1918, vazand ca nu au alta solutie, au semnat tratatul de la Brest - Litovsk. Teritorii intinse au fost cedate, insa Rusia parea sa-si fi castigat libertatea.

Partidul Comunist
Bolsevicii si-au tinut promisiunea de a organiza alegeri pentru o Adunare Constituanta (adunare sau parlament insarcinat cu elaborarea unei constitutii). Insa, majoritatea voturilor au fost in favoarea Revolutionarilor Socialisti, un partid antimarxist, cu radacini puternice in mediul rural; bolsevicii, care se bazau pe mediul urban si fabrici, au castigat cam un sfert din voturi. Adunarea Constituanta s-a reunit in ianuarie 1918, dar a fost imediat destramata de Armata Rosie a bolsevicilor. Curand, s-a dovedit ca bolsevicii nu aveau de gand sa imparta puterea nici macar cu tovarasii lor socialisti. Partidul Bolsevic a fost redenumit Partidul Comunist, iar noua constitutie dadea teoretic putere politica sovietelor, asigurandu-se in acelasi timp ca acestea vor ramane sub controlul Partidului Comunist. Dupa desfiintarea tuturor celorlalte partide, "dictatura proletariatului" - de fapt dictatura Partidului Comunist - s-a instaurat cu adevarat.

Dramaticul Razboi Civil
Masura in care aceste lucruri au fost justificate de presiunea actiunilor revolutionare, este discutabila. Adevarat era insa ca atat-asteptata libertate intarzia sa apara. La sfarsitul anului 1917, cazacii de pe Don s-au revoltat, iar in cursul anului 1918, Rusia bolsevica s-a simtit amenintata din toate partile de Armata Alba (contra-revolutionara). Aceasta a fost ajutata de expeditiile militare ale mai multor tari, inclusiv Marea Britanie, Franta, SUA si Japonia. Armata Alba a fost incurajata si de Aliati, indignati de faptul ca bolsevicii mcheiasera o pace separata cu Germania; dar actiunile lor reflectau si nemultumirile claselor conducatoare de pretutindeni, vis-a-vis de un regim care nu respecta proprietatea privata. Revolutia Rusa era deja un fenomen interČnational, puternic dezaprobat sau sustinut in celelalte tari.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.