Revolutia romana, regasita in arhivele Ministerului Apararii Nationale

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.80

nivel: Facultate

Autorii sunt ofiteri si subofiteri ai Securitatii, plantati langa sotii Ceausescu, ministri ori apropiati ai acestora. Printre ei, aghiotantii lui Ceausescu, Vasile Balasa si Ion Talpeanu, personaje cheie, dar prea putin ori deloc cunoscute pana in prezent.
Declaratiile acestora, la prima mana, contin amanunte semnificative si inedite despre principalele evenimente ale revolutiei. Cu toate [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Revolutia romana, regasita in arhivele Ministerului Apararii Nationale

Autorii sunt ofiteri si subofiteri ai Securitatii, plantati langa sotii Ceausescu, ministri ori apropiati ai acestora. Printre ei, aghiotantii lui Ceausescu, Vasile Balasa si Ion Talpeanu, personaje cheie, dar prea putin ori deloc cunoscute pana in prezent.
Declaratiile acestora, la prima mana, contin amanunte semnificative si inedite despre principalele evenimente ale revolutiei. Cu toate acestea, mare parte din ele au ramas necunoscute public, ele fiind "sintetizate" de comisia condusa de Sergiu Nicolaescu ori de alte comisii, interpretate si inevitabil ratacite, pierdute in noianul de scenarii si regii care au "completat" evenimentele din decembrie.
Documentele contin referinte importante asupra aspectelor privind contactele cu Orientul Apropiat, evenimentele din Timisoara si Bucuresti, ordinele de represiune a manifestantilor, de supraveghere ori filmare a acestora.

Declaratiile surprind, de asemenea, fuga dictatorilor, privita la doi pasi de acestia, asediul cladirii Comitetului Central, dar si referiri la iesirile si tunelurile secrete ce ar fi putut fi folosite de cuplul de dictatori in absenta "elicopterului salvator".Declaratia aghiotantului prezidential Ion Talpeanu din 3 februarie 1990Subsemnatul TALPEANU ION, fiul lui Marin si Elena, nascut la 26 mai 1947, in comuna Baneasa, judetul Giurgiu, fost aghiotant prezidential cu gradul de lt.-colonel in cadrul Directiei a V-a, serviciul I, casatorit, avand un copil minor, domiciliat in Bucuresti, str. ..., telefon ...., declar urmatoarele:In ziua de 17 decembrie 1989, la ora 7,00 am iesit din serviciu si m-am dus acasa. Dupa ce m-am odihnit, mi-am facut pregatirile pentru plecarea de a doua zi in Iran.

A doua zi, 18 decembrie 1989, m-am prezentat la serviciu la ora 6,30.
La ora 8,15, cand ma aflam la poarta resedintei, a venit NEAGOE MARIN, fostul sef de unitate, care mergea si el in Iran.

Ceausescu s-a consultat cu gen. Milea inainte de zborul spre Iran.In jurul orei 8,30, a venit generalul MILEA VASILE, care a spus ca vrea sa raporteze personal o problema lui Ceausescu. Eu l-am rugat sa astepte, deoarece stiam ca acesta urma sa iasa afara din casa (intotdeauna inainte de micul dejun iesea sa-si plimbe cainii in curtea resedintei). In asteptare, generalul MILEA VASILE si NEAGOE MARIN s-au plimbat si au discutat pe o alee. Dupa circa 5-10 minute, Ceausescu a iesit din casa si generalul MILEA VASILE a mers in intampinarea sa.

Au discutat circa 5 minute, dupa care generalul MILEA V. a plecat. Nu cunosc subiectul discutiei, deoarece se aflau pe alee la circa 100 m, iar eu eram in cabina de la poarta, impreuna cu NEAGOE MARIN, ofiterul de serviciu si medicul personal APETREI EDUARD. Dupa cateva minute, au venit la poarta resedintei POSTELNICU TUDOR si VLAD IULIAN. Banuiesc ca acestia au fost initial la sediul CC si, afland ca generalul MILEA VASILE venise la resedinta Primaverii, au venit si ei aici.
Cei doi au avut o discutie de cateva minute cu Ceausescu, dupa care a plecat.

Avionul prezidential, escortat de MIG-uri
Am remarcat ca, dupa discutiile avute cu cei care l-au vizitat, Ceausescu parea mai destins la fata, decat atunci cand a iesit din casa. La scurt timp, a sunat seful de protocol NICOLCIOIU VASILE, de la aeroport, anuntand ca in jur de 9,05 se poate pleca, fiind totul in regula. Am plecat la aeroport si am decolat la ora 9,30. In Iran am ajuns dupa circa trei ore de zbor.

Mentionez ca avionul nostru a fost insotit pe tot teritoriul tarii noastre si in apele teritoriale (Marea Neagra) de patru avioane de vanatoare M.I.G., fapt care nu s-a mai petrecut niciodata pana acum. Avioanele apartineau flotilei noastre.In avion, Ceausescu s-a intretinut in compartimentul de lucru cu cei care faceau parte din delegatie: STOIAN ION, fost ministru de Externe, MITEA CONSTANTIN, consilier pe probleme de presa. In avion mai erau secretarul personal HIRJEU MIHAI, NEAGOE MARIN si generalul RUS de la aviatie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.