Revolutia romana de la 1848-1849

1x punct

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Cauzele revolutiei romane constau tot dupa parerea lui Balcescu in "cele 18 veacuri de asuprire". Agitatiile revolutionare de la Viena si Budapesta, s-au rasfrant si asupra Transilvaniei, unde in marte 1848, se declanseaza procesul revolutionar. Revolutia romana din Transilvania a fost impulsionata de revolutia maghiara, de guvernul liberal-revolutionar maghiar, de dieta maghiara, care, isi propun[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Revolutia romana de la 1848-1849

Cauzele revolutiei romane constau tot dupa parerea lui Balcescu in "cele 18 veacuri de asuprire". Agitatiile revolutionare de la Viena si Budapesta, s-au rasfrant si asupra Transilvaniei, unde in marte 1848, se declanseaza procesul revolutionar. Revolutia romana din Transilvania a fost impulsionata de revolutia maghiara, de guvernul liberal-revolutionar maghiar, de dieta maghiara, care, isi propun refacerea Ungariei Mari, in granitele ei medievale, ceea ce implica anexarea Transilvaniei.

In fata acestei decizii, romanii protesteaza cu energie si solemnitate inca din martie 1848 prin Simion Barnutiu, caruia i se vor alatura alti fruntasi romani: Avram Iancu, Gheorghe Baritiu. Revolutionarii maghiari, nu vroiau nici macar sa aplice hotararile revolutiei maghiare de desfiintare a iobagiei si in Transilvania, ceea ce a produs o mare agitatie in lumea satelor transilvanene. La chemarea fruntasilor romani la Blaj, se intruneste in 3-5 mai 1848 pe Campia Libertatii o mare adunare nationala care aproba programul revolutiei Transilvanene, "Petitia Nationala". Se solicita in program dreptul la autonomie si independenta nationala.

In acelasi timp, din motive tactice, romanii jura credinta imparatului habsburgic, manifestandu-si fidelitatea fata de imparat. Dieta de la Cluj voteaza si ea anexarea Transilvaniei iar imparatul sanctioneaza aceasta decizie. El face aceasta pentru a castiga timp, decizia sa, invrajbind cele 2 natiuni din Transilvania, el aplica politica "Divide et Impera". Agitatia revolutionara se amplifica in vara anului 1848, si ca urmare a starii de asediu, a ciocnirilor ce au loc intre romani si maghiari.

In septembrie 1848, la Blaj are loc a 3-a adunare la care participa peste 60 mii romani inarmati, adunare ce adopta o rezolutie impotriva anexarii Transilvaniei la Ungaria. Acum, se trece la organizarea politica si militara a Transilvaniei, care este impartita in 15 prefecturi, in care se gasesc cate o legiune condusa de prefecti si tribuni. Zona muntilor apuseni a fost organizata de Avram Iancu ca o adevarata republica romaneasca.

In toamna anului 1848 a inceput cucerirea Transilvaniei de catre trupele maghiare revolutionare in fruntea carora a fost numit generalul Iosif Bem. Luptele s-au purtat intre armata maghiara si cea austriaca. Armata maghiara a reusit sa cucereasca mare parte din Transilvania, cu exceptia zonei Muntilor Apuseni, cu orasul Alba-Iulia. Romanii condusi de Avram Iancu se apara cu eroism, invingandu-i pe maghiari la Marisel, Rosia, Fantanele.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.