Revolutia neoconservatoare

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.85

nivel: Liceu

Dupa 11 septembrie mediul de securitate international a suferit transformari majore mai ales in ceea ce priveste directiile de politica externa si de securitate initiate de SUA. Noile amenintari au determinat administratia Bush sa-si regandeasca strategiile, sa-si redefineasca misiunea.

O prima observatie asupra politicii externe americane post 11 septembrie ar fi aceea ca agenda s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Revolutia neoconservatoare

Dupa 11 septembrie mediul de securitate international a suferit transformari majore mai ales in ceea ce priveste directiile de politica externa si de securitate initiate de SUA. Noile amenintari au determinat administratia Bush sa-si regandeasca strategiile, sa-si redefineasca misiunea.

O prima observatie asupra politicii externe americane post 11 septembrie ar fi aceea ca agenda si obiectivele promovate reflecta un anumit tip specific de raportare la sistemul international si actorii sai constitutivi, un comportament international fundamentat in ceea ce am putea numi perspectiva neo-conservatoare (sau hegemonista).

Fundamentul pe care se sprijina intreaga doctrina neo-conservatoare este reductibil la primatul Statelor Unite asupra sistemului international, cu alte cuvinte la baza sa de putere atat pe coordonatele de "soft power" cat mai ales de "hard power". Noua strategie a SUA prezinta pe de o parte un angajament fundamental de a conserva o lume unipolara - nici o coalitie de mari puteri nu va fi lasata sa instituie o pozitie hegemonica asupra sistemului.

Statele Unite nu vor incerca sa-si maximizeze securitatea prin clasica strategie realista de a opera in sistemul global promovand o politica de "power balancing", dar nici nu vor incerca sa adopte o strategie liberala in care institutiile internationale si pietele integrate constrang si limiteaza libertatea sa de actiune. Pur si simplu, Statele Unite vor fi atat de puternice in raport cu ceilalti actori incat rivalitatile strategice si competitiile de securitate dintre marile puteri vor disparea.

Obiectivul fundamental este acela de a permanentiza disparitatea de putere in raport cu restul sistemului, consolidand suprematia sa tehnologica printr-o constanta dezvoltare a acelor compartimente cheie care vor descuraja orice coalitie potentiala de a-i contesta leadership-ul global. Robert Kagan unul dintre promotorii cei mai influenti ai perspectivei neoconservatoare considera ca scopul primar al Statelor Unite ar trebui sa fie "prezervarea hegemoniei globale americane iar finalitatea politicii externe americane ar trebui sa fie transformarea momentului unipolar in era unipolara".1

In consecinta obiectivul primar al politicii externe americane asumat la nivelul administratiei prezidentiale ramane acela de a conserva, extinde si consolida pozitia sa de putere relativa: "America has, and intends to keep, military strength beyond challenge, there by making the destabilizing arms races of other eras pointless, and limiting rivalries to trade and other pursuits of peace."2 Cu alte cuvinte, capacitatea Statelor Unite de a-si maximiza obiectivele de politica externa depinde de capacitatea de a preveni ca ceilalti actori din sistem sa achizitioneze puterea necesara de a se opune efectiv atunci cand interesele lor se vor confrunta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.