Revolutia industriala ppt

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.80

nivel: Liceu

La jumatatea secolului al XVIII-lea agricultura engleza nu prezenta deosebiri esentiale fata de celelalte tari din Vestul Europei.Ea se practica cu tehnici si tehnologii traditionale, dar in acelasi timp erau inca foarte numeroase campurile comune. Incepe procesul de raspandire, in Anglia, a unor noi metode agrotehnice, experimentate si aplicate in Olanda si Franta, de catre personalitati ca Jethr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Revolutia industriala ppt

La jumatatea secolului al XVIII-lea agricultura engleza nu prezenta deosebiri esentiale fata de celelalte tari din Vestul Europei.Ea se practica cu tehnici si tehnologii traditionale, dar in acelasi timp erau inca foarte numeroase campurile comune. Incepe procesul de raspandire, in Anglia, a unor noi metode agrotehnice, experimentate si aplicate in Olanda si Franta, de catre personalitati ca Jethro Tuli si lord Townsend.

Coke din Norfolk, agricultor ilustru, al carui domeniu atragea vizitatori din intreaga Europa reuseste, prin folosirea ingrasamintelor, sa cultive grau pe terenuri considerate pana atunci sterile. Bekewell ameliora rasele de vite, capre si oi, intuind cresterea cererii de carne care se va face simtita odata cu sporirea populatiei.

In acelasi timp, incepe sa se manifeste fenomenul numit procesul de "imprejmuire" a pamanturilor de catre marii proprietari, care, in fapt, a reprezentat deposedarea de pamant a taranilor, prin rascumparare sau violenta.Actul de imprejmuire se acorda de catre Parlament, iar cel care aspira la un asemenea document trebuia sa faca dovada ca dispune de sumele necesare pentru valorificarea agricola a intregii suprafete imprejmuite.

Trebuie remarcat si faptul ca sistemul bancar englez era suficient de dezvoltat in epoca pentru a raspunde cu promptitudine nevoii de credit a agricultorilor care dispuneau de acte de imprejmuire.In a doua jumatate a secolului al XVIII-lea au fost aprobate de catre Parlament peste 3300 de asemenea acte, prin care circa 4 milioane de acri de pamant au fost "imprejmuiti". Efectele procesului de "imprejmuire" au fost rapide si s-au facut simtite in dublu sens.In primul sens, cel economic, imprejmuirile au permis formarea de mari ferme, prin comasarea pamanturilor si adoptarea de metode stiintifice, precum si obtinerea unei productii cu mult mai mare.

In cel de-al doilea sens, cel social, imprejmuirile au grabit stratificarea sociala si polarizarea proprietatii funciare.
Devin foarte numerosi marii latifundiari, dispare clasa mijlocie rurala, iar taranii expropriati sau lipsiti de campurile comune vor deveni fie muncitori agricoli, fie mana de lucru ieftina pentru industria textila in dezvoltare, fie emigranti in America.

Saltul demografic petrecut in decurs de un secol rupe echilibrul preexistent intre cerintele de pe piata interna in extindere si posibilitatile de productie ale manufacturilor textile engleze, care aveau traditii insemnate de mai bine de doua secole.
Aceasta ruptura declanseaza, pe principiul reactiei in lant, un sir de perfectionari si descoperiri tehnice. Inceputul este facut in 1733 de catre mecanicul John Kay, care a inventat suveica zburatoare si, fara pretentia unei enumerari exhaustive, aratam ca au urmat: masina de tors inventata de James Hargreaves, in 1765, masina de filat a lui Richard Arkwright, in 1769, o noua masina de filat, in 1785, a lui Samuel Crompton s.a.

Perfectionarea masinii cu abur, in 1784, de catre James Watt, multiplica in proportii considerabile forta motrice a industriei textile si rupe dependenta anterioara a acesteia fata de cursurile apelor. Altfel spus, aplicarea masinii cu aburi a lui J. Watt este startul in formarea industriei textile engleze moderne, de fabrica si urbana.Dezvoltarea industriei grele antreneaza cautari si descoperiri in industria chimica, pentru efectuarea operatiunilor privind albirea, degresarea, uscarea si colorarea firelor si tesaturilor, tehnologiile traditionale reprezentand o piedica in prelucrarea cantitatilor sporite de astfel de produse.

De asemenea, cerinta crescanda de utilaze antreneaza dezvoltarea industriei metalurgice, domeniu in care asistam la descoperiri si perfectionari insemnate, ca, de exemplu: procedeul fabricarii cocsului, de catre Abraham Darby, in 1709; in 1750, Benjamin Huntsman prelucreaza fonta in fier forjabil; in 1784, Henry Cort perfectioneaza procesul de pudlare prin care se obtine otel s.a.In urma acestor descoperiri si perfectionari, dar mai ales a extinderii aplicarii lor, metalurgia isi schimba locul de desfasurare, mutandu-se din mijlocul padurilor in bazinele carbonifere.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.