Revolutia industriala in Anglia si Germania

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.98

nivel: Liceu

Efectele procesului de "imprejmuire" au fost rapide si s-au facut simtite in dublu sens. In primul sens, cel economic, imprejmuirile au permis formarea de mari ferme, prin comasarea pamanturilor si adoptarea de metode stiintifice, precum si obtinerea unei productii cu mult mai mare. In cel de-al doilea sens, cel social, imprejmuirile au grabit stratificarea sociala si polarizarea proprietatii func[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Revolutia industriala in Anglia si Germania

Efectele procesului de "imprejmuire" au fost rapide si s-au facut simtite in dublu sens. In primul sens, cel economic, imprejmuirile au permis formarea de mari ferme, prin comasarea pamanturilor si adoptarea de metode stiintifice, precum si obtinerea unei productii cu mult mai mare. In cel de-al doilea sens, cel social, imprejmuirile au grabit stratificarea sociala si polarizarea proprietatii funciare. Devin foarte numerosi marii latifundiari, dispare clasa mijlocie rurala, iar taranii expropriati sau lipsiti de campurile comune vor deveni fie muncitori agricoli, fie mana de lucru ieftina pentru industria textila in dezvoltare, fie emigranti in America.

Intr-o prima perioada a revolutiei industriale s-au dezvoltat in mod deosebit transporturile pe canale. In al doilea deceniu al secolului al XlX-lea, Anglia dispunea de o retea de canale de circa 6.400 km, care asigura transporturi ieftine si rapide, precum si o mare fluenta a traficului de marfuri, prin ecluzele si instalatiile de incarcare si descarcare cu care erau dotate. Sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XlX-lea reprezinta o perioada de mari framantari si cautari pentru perfectionarea unei noi forme de transport, a celei pe calea ferata.

Transportul pe sine este cunoscut si folosit cu mult inaintea acestei perioade, mai ales in domeniul extractiei de minereuri, tractiunea utilizata fiind, de regula, cea animala. Inceputul tractiunii cu aburi este facut de firma "Watt si Boulton" din Soho, cea mai mare fabrica de masini cu aburi a epocii si care inaugureaza, in 1775, prima locomotiva cu aburi din lume pentru cale ferata cu ecartament redus, locomotiva cunoscuta sub denumirea "Tram Engine".

Dezvoltarea ulterioara a transporturilor pe caile ferate reprezinta si o sinteza a descoperirilor si perfectionarilor in fabricatia de otel si a masinii cu abur. La inceputul deceniului patru al secolului al XlX-lea, dupa cum se apreciaza in literatura de specialitate. Anglia incheie revolutia industriala si intra intr-o noua etapa, a procesului de industrializare, in urma caruia industria devine ramura rundimentala a economiei si are un rol precumpanitor in expansiunea economica exerna.
In pragul primului razboi mondial, Anglia pierde intaietate in productia industriala si agricola, dar isi mentine in continuare puterea coloniala,amaritima,acomerciala si financiara

Revolutia industriala in Germania Germania, ca urmare a lipsei unitatii statale, cunoaste o evidenta ramanere in urma fata de Anglia. Existenta mai multor state cu populatie germana constituie un handicap al vietii economice germane, partial atenuat prin "Uniunea vamala", initiata de Prusia in 1819, la care au aderat toate celelalte state germane, cu exceptia Austriei, pana in 1836. Pana Ia mijlocul secolului al XIX-lea insa industria statelor germane pastra multe din caracteristicile economiei medievale, dominata de mestesugari si manufacturi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.