Revolutia in comunicatii

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.12

nivel: Liceu

Timpul liber
Multe dintre aceste schimbari sunt binecunoscute si indelung discutate. Transportul aerian ieftin permite oamenilor sa viziteze locuri indeprtate. Radioul, televiziunea si casetele video au adus in case programe profesionale de divertisment, schimband modul de petrecere a timpului liber dar, dupa parerea unora, au omarat dialogul si divertismentele care se practicau acasa, cum [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Revolutia in comunicatii

Timpul liber
Multe dintre aceste schimbari sunt binecunoscute si indelung discutate. Transportul aerian ieftin permite oamenilor sa viziteze locuri indeprtate. Radioul, televiziunea si casetele video au adus in case programe profesionale de divertisment, schimband modul de petrecere a timpului liber dar, dupa parerea unora, au omarat dialogul si divertismentele care se practicau acasa, cum ar fi jocurile de societate sau cantatul in jurul pianului.

Folosirea computerului a schimbat caracteristica muncii, fie ca aceasta implica pilotarea unui avion sau controlul fluxului de marfuri sau de bani dintr-o afacere. Ziaristii isi tasteaza singuri textele articolelor, nemaiapeland la dactilografe sau culegatori de texte specializati, iar dezvoltarea “tehnoredactarii compurerizate” a facut posibil ca oamenii ohisnuiti sa-si scrie si sa-si proiecteze propriile brosuri, ziare si carti. Conditiile de angajare s-au modificat, o data cu modificarea abilitatilor functionaresti si de dactilografiere. Multe sarcini nu mai necesitat specialisti, si multe fabrici s-au automatizat.

Acestea sunt doar cateva din multitudinea de schimbari specifice. Privind global, impacrul revolutiei in comunicatii asupra problemelor mondiale a fost la fel de dramatic. Incepand cu anii 1960, multumita transportului aerian rapid, “diplomatia din umbra” a trimis ministrii si negociatori care au strabatut continente si oceane; posibilitarea lor de deplasare si de a se consulta telefonic cu superiorii aflati acasa a dus la marirea ritmului de a incheia intelegeri in dispute care in trecut ar fi durat mult mai multi ani.

Comunicarea instantanee interpersonala a influentat istoria recenta prin intermediul “firului fierbinte” telefonic care leaga Casa Alba de Kremlin — adica cel care-i lega pe conducatorii SUA cu fosta URSS. Fara acest contact informational rapid, razboiul rece ar fi putut deveni usor unul mult mai fierbinte” (armat). Tot asa, in timpul tentativei de puci din fosta URSS, presedintele american Bush a putut lua legatura telefonica cu Boris Eltin si sa-l asigure pe acesta de sprijinul occidentului, un asemenea gest fiind de natura sa-l determine pe presedintele rus sa se simta mai putin izolat si sa-i ridice moralul.

Posibilitatea comunicarii instantanee nu garanteaza posibilitatea rezolvarii problemelor prin negocieri. De exemplu, in 1982, parea ca exista suficient timp pentru a rezolva disputa privind insulele Falkland. A durat saptamani pana cand fortele navale britanice au ajuns in zona insulelor si au ajuns fata in fata cu argentinienii — o caracteristica aparent benefica a comunicatiilor lente. In ciuda negocierilor directe purtate de ministrul britanic al afacerilor externe, care era in contact telefonic permanent cu cabinetul, nu s-a ajuns la un acord si disputa a fost decisa prin forta armelor.

O trasatora interesanta a negocierilor a fost ca partile implicate au interpretat in mod diferit ofertele si formularile acestora, demonstrand ca tehnologia nu poate intotdeauna. Unii analisti au sustinut ca cel putin una dintre parti nu era dornica sa se ajunga la un acord, adancind neintelegerile existente. Astfel, in ciuda mijloacelor moderne, succesul in comunicatii depinde inca de vointa omului.

Probabil ca efectul cel mai frapant al revolotiei in comunicatii este ca lumea s-a transformat intr-un “sat global”, prin care tari indepartate par foarte cunoscute. Acest lucru se poate demonstra prin compararea evenimentelor din anul 1930 cu cele din anii 1960 si 1970. In 1938, Neville Chamberlain, prim-ministrul britanic, a anuntat poporul ca tara era pe picior de razboi — si in mod tragic, din moment cc chestiunea privea “un popor despre care nu stim nimic”: cehii si slovacii, aflati la doar cateva sute de kilometri departare. Chamberlain a fost primul diplomat “din umbra”; el a zburat de doua ori pana in Germania pentru a negocia cu Hitler.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.