Revolutia franceza - cauze si origine

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 7.92

nivel: Facultate

REVOLUȚIA MODERATĂ (1789-1793)
Convocarea Adunării Stărilor Generale

În fața cererilor nobilimii și a provinciilor, regele Ludovic XVI convoacă Adunarea Stărilor Generale pentru mai 1789, lucru ce nu se mai întâmplase din 1614 Perspectiva acestei Adunării a reaprins conflictul de interese dintre nobilime și a treia stare (burghezia). Primele două stări nu reprezentau la un lo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Revolutia franceza - cauze si origine

REVOLUȚIA MODERATĂ (1789-1793)
Convocarea Adunării Stărilor Generale

În fața cererilor nobilimii și a provinciilor, regele Ludovic XVI convoacă Adunarea Stărilor Generale pentru mai 1789, lucru ce nu se mai întâmplase din 1614 Perspectiva acestei Adunării a reaprins conflictul de interese dintre nobilime și a treia stare (burghezia). Primele două stări nu reprezentau la un loc decât 2% din populație, iar burghezia deținea o parte tot mai importantă din bogăția țării.

După modelul din 1614, fiecare stare ar fi trebuit să fie reprezentată de un număr egal de deputați. A treia stare a cerut dublă reprezentare, obținând un număr mai mare de reprezentanți decât celelalte două.Ludovic a fost de acord cu dublarea numarului de reprezentați ai Starii a Treia(600) însă nu a acceptat solicitarea reformatorilor de a se vota individual , nu pe Stări , ceea ce le-ar fi permis delegațiilor Stării a Treia și susținatorilor lor din rândul aristocrației sa preia controlul asupra Stărilor Generale.

Din Starea a Treia puteau vota doar cei ce plăteau impozit iar aceasta influența alegerea delegaților prin intermediul unor grupuri de electori nu prin vot direct ceea ce a dus la obținerea unui numar disproporționat de mare de reprezentanți in Starea a Treia din randul oameniilor de afaceri si avocați de la oraș.De asemenea s-a hotărât și alcatuirea de către alegători a unor cahiers de doleances .liste de doleanțe care urmau a fi prezentate in fața adunarii in mai 1789.

Listele demonstrau un consens unanim intre toate Stările , care doreau să pună căapăt cheltuielilor nesăbuite ale statului si abuzului de putere.De asemenea se sublinia necesitatea unei constituții care să mentină autoritatea regală , oferindu-le in același timp Starilor posibilitatea de a influența legile .

Constituirea Adunării Naționale

Reprezentanții Starilor s-au întrunit la 5 mai 1789.Imediat s-a ajuns la impas.Delegații Starii a Treia au refuzat să participe la lucrări , din cauza inegalitatii votului pentru toți membrii adunării.La 17 iunie 1789 Starea a Treia s-a proclamat Adu-nare Nationala , organism la care peste câteva zile va adera și clerul.La 20 iunie 1789, când trebuia sa aiba loc intrunirea Stării a Treia , sala respectiva a fost incuiata Acestia s-au intrunit intr-o sală de tenis unde au hotărât ca adunarea să nu fie dizolvată până când nu se va redacta o constituție pentru națiunea franceză.

La trei zile dupa Juramantul din sala jocului cu mingea, Ludovic a decretat nu la constituirea autoproclamatei Adunări Naționale .De asemenea regele a dispus ca Stările sa se intrunească in săli diferite, ca și până atunci.Stările privilegiate s-au conformat ordinului .Revoltați , delegații Stării a Treia au refuzat să se supună.La 27 iunie Ludovic a cerut fuzionarea celor Trei Stări pentru a evita un posibil asalt.

Căderea Bastilliei

Acceptarea tacită de către rege a Adunării Naționale a marcat trimful revoluționar al clasei mijlocii.Trupele regale , mai bine inarmate decât forțele de opoziție din interiorul țarii , reprezentau cea mai puternică amenințare la adresa adversarilor monarhiei și ai aristocrației .Bastilla , fortăreață construita pentru a apara Parisul in Evul Mediu , adăposteau o parte din armată.Parizienii credeau că aici se află o mare cantitate de arme și muniții .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.