Revolutia franceza

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.81

nivel: Liceu

Aleasa prin vot universal, Conventia Nationala a condus Franta pana in 1795, cunoscand mai multe etape.In prima etapa (1792-1793), rolul principal l-au avut girondinii, reprezentand marea burghezie. Franta a cunoscut evenimente importante: pericolul extern a fost indepartat prin victoria de la Valmy (20 septembrie 1792) si s-a proclamat Republica (21 septembrie 1792). Regele Ludovic al XVI-lea a f[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Revolutia franceza

Aleasa prin vot universal, Conventia Nationala a condus Franta pana in 1795, cunoscand mai multe etape.In prima etapa (1792-1793), rolul principal l-au avut girondinii, reprezentand marea burghezie. Franta a cunoscut evenimente importante: pericolul extern a fost indepartat prin victoria de la Valmy (20 septembrie 1792) si s-a proclamat Republica (21 septembrie 1792). Regele Ludovic al XVI-lea a fost judecat si ghilotinat (ianuarie 1793).

Executarea regelui a declansat
un val de rascoale taranesti pro monarhiste, iar pe plan extern, a crescut pericolul unui conflict cu o coalitie formata din Austria, Prusia, Spania, Olanda, Piemont. Salvarea revolutiei a venit din partea iacobinilor, reprezentanti ai micii burgheziisi ai maselor.
A doua etapa (1793-1794) a apartinut iacobinilor. Acestia, in frunte cu Robespierre si Marat, au preluat puterea (in urma rascoalei din 31 mai-2iunie 1793) si au adoptat masuri radicale prin care au salvat revolutia:

au asigurat ordinea publica folosind teroarea revolutionara (pedeapsa obisnuita era ghilotinarea ), au fixat preturi maximale pentru a opri specula, au desfiintat complet obligatiile taranilor fata de feudali, au adoptat Constitutia din 1793 care asigurau o larga participare a cetatenilor la viata politica (imprejurarile nefavorabile nu au permis aplicarea ei), au reorganizat armata, au reusit sa infranga rascoalele pro monarhiste si sa inlature pericolul extern.

A treia etapa (1794-1795), numita Conventia thermidoriana, a apartinut noilor imbogatiti. Acestia au orgamizat comploturi de la 9 Thermidor (27 iulie) 1794, i-au arestat si ghilotinat pe Robiespierre sip e apropiatii sai (acuzati de excese) si au anulat o mare parte din reformele iacobinilor. Astfel, se punea capat Revolutiei franceze.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.