Revolutia din Ungaria

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.74

nivel: Liceu

Moartea lui Stalin, urmata de cel de-al XX-lea Congres al PCUS, ocazie cu care s-au condamnat excesele stalinismului, a reprezentat o sansa pentru declansarea unui val de destindere si liberalizare in statele blocului socialist. Era clar ca experimentul sovietic in Europa de Est era sortit esecului, iar tarile comunizate inregistrau scaderi ale nivelului de trai, combinate cu restrangerea drepturi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Revolutia din Ungaria

Moartea lui Stalin, urmata de cel de-al XX-lea Congres al PCUS, ocazie cu care s-au condamnat excesele stalinismului, a reprezentat o sansa pentru declansarea unui val de destindere si liberalizare in statele blocului socialist. Era clar ca experimentul sovietic in Europa de Est era sortit esecului, iar tarile comunizate inregistrau scaderi ale nivelului de trai, combinate cu restrangerea drepturilor si libertatilor politice, cenzura presei sau libertatea de exprimare. De aceea, in special dupa moartea lui Stalin, s-au inmultit vocile care cereau anumite reforme, Ungaria si Polonia1 fiind tarile unde s-au initiat aceste actiuni.

Cazul Ungariei a fost cel mai special atat prin amploarea acestor actiuni cat mai ales prin curmarea lor in mod brutal de trupele Uniunii Sovietice.In luna octombrie 1956, contradictiile dintre putere si opozitie s-au acutizat, ajungandu-se la o stare critica si mai ales la manifestari de strada indreptate impotriva echipei politice aflate in fruntea conducerii de partid si de stat ungare. Ceea ce a oferit demersului reformator caracterul unei adevarate revolutii a fost faptul ca au fost atrase parti masive din randurile tineretului, intelectualitatii si mai ales din randurile muncitorimii.


Revolutia ungara apare, pe acest fundal, ca un eveniment de maxima criza a procesului de destalinizare. Criza de legitimitate din interiorul instantei de conducere este dublata de fenomenul mai amplu al al crizei de legitimitate a partidului si a regimului ca atare, toate acestea fiind insotite si de o contestare a supunerii fata de Moscova.Revolutia a inceput in ziua de 23 octombrie, la orele 15, cand s-a lansat Manifestul-program cunoscut sub denumirea de cele 14 puncte. Ceea ce se cerea viza imbunatatirea functionarii societatii ungare. Se dorea evacuarea trupelor sovietice, libertatea totala a cuvantului si a presei, revizuirea proceselor politice si reabilitarea juridica a celor condamnati, organizarea de alegeri generale, pluripartidism politic, revizuirea si imbunatatirea sistemului economic, si adaptarea sa conditiilor economice ale Ungariei.

Cererile manifestantilor erau expresia Cercului Petofi, transformat intr-o veritabila Gironda a destalinizarii.4 Studentilor li s-au alaturat locuitori ai capitalei ungare, muncitori si chiar soldati si ofiteri ai armatei. Desi initial interzisa, manifestatia a continuat, Erno Gero, primul secretar al partidului expediind la Moscova o telegrama, in numele Consiliului de Ministri, prin care cere autoritatilor politice sovietice sa trimita in ajutor trupe pentru lichidarea manifestatiilor si pentru restabilirea ordinii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.