Revolutia de la 1989

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.02

nivel: Liceu

Firesc, el este reales la 14 noiembrie, la Congresul al XIV-lea al P.C.R. în funcția de secretar general al partidului unic din R.S.R. La 11 Noiembrie 1989, înainte de Congres, la București, pe străzile Brezoianu și Kogălniceanu, studenți din Cluj și București au demonstrat cu plancarde "Vrem Reforme" împotriva guvernului Ceaușescu. Studenții: Mihnea Paraschivescu, Vulpe Gratian, economistul Dan C[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Revolutia de la 1989

Firesc, el este reales la 14 noiembrie, la Congresul al XIV-lea al P.C.R. în funcția de secretar general al partidului unic din R.S.R. La 11 Noiembrie 1989, înainte de Congres, la București, pe străzile Brezoianu și Kogălniceanu, studenți din Cluj și București au demonstrat cu plancarde "Vrem Reforme" împotriva guvernului Ceaușescu. Studenții: Mihnea Paraschivescu, Vulpe Gratian, economistul Dan Caprariu din Cluj și alții au fost arestați și anchetați de către lucrătorii Securității de la Penitenciarul Rahova pentru propagandă împotriva societății socialiste.

La cea mai mare întreprindere din Timișoara, U.M.T., o parte a muncitorilor a încercat realizarea unui protest și popularizarea lui în oraș, dar Securitatea a reușit calmarea spiritelor. În ziua de 11 decembrie 1989, la emisiunea politică ,,Panorama,, de la postul TV Budapesta 1, s-au difuzat imagini video din Timișoara, avându-l în prim plan pe preotul reformat Tokes Laszlo, care cerea sprijin pentru a nu fi mutat din parohia pe care o conducea. Până în ziua de 15 decembrie, enoriașii și un număr mic de cetățeni ai orașului au vegheat în fața parohiei din Piața Maria.

Protestele au continuat în ziua următoare, 17 decembrie. Protestatarii au intrat în Comitetul Județean și au aruncat pe fereastră documentele partidului, broșurile de propagandă, scrierile lui Ceaușescu și alte simboluri ale puterii comuniste. Au încercat din nou să incendieze clădirea, dar de această dată au fost opriți de unități militare. Semnificația prezenței armatei pe străzi poate fi una singură: ordinele au venit de la cel mai înalt nivel, probabil chiar de la Ceaușescu.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.