Revolutia de la 1848

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.65

nivel: Gimnaziu

In anii 1846-1847, in Franta, din pricina secetei ; recolata a fost foarte slaba . De asemenea, mute intreprinderi industriale, multe santiere de constructie si-au intrerupt activitatea . Numarul somerilor a ajuns foarte amre . Nemultumirile cresteau zi de zi . Poporul il invinuia pe regi sip e Guizot , minnistrul sau , pentru guvernarea lor abuziva si despotica .Desfasurarea revolutiei . Revolut[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Revolutia de la 1848

In anii 1846-1847, in Franta, din pricina secetei ; recolata a fost foarte slaba . De asemenea, mute intreprinderi industriale, multe santiere de constructie si-au intrerupt activitatea . Numarul somerilor a ajuns foarte amre . Nemultumirile cresteau zi de zi . Poporul il invinuia pe regi sip e Guizot , minnistrul sau , pentru guvernarea lor abuziva si despotica .Desfasurarea revolutiei . Revolutia a izbugnit in Paris, le sfarsitul lunii februarie 1848 . Opozitia a organizat o mare adunare de protest impotriva guvernului care a cautat s-o imprastie cu armata .

Dar revolutionarii : muncitori, studenti, oraseni, intelectuali, s-au baricadat pe strazi, au luptat cu armata ,au cerut abdicarea regelui, au ocupat Palatul regal si au ars tronul . Speriat Ludovic Filip a fugit .Revolutionarii au ales un guvern provizoriu si au proclamat republica . In istoria Frantei , aceasta s-a numit Republica a II-a . Din guvernul provizoriu faceau parte poetului Lamartine, socialistul Louis Blanc si muncitorul Albert .Guvernul a dat o serie de decrete revolutionare, ca, de pilda, cel privitor la dreptul de munca, la libertatea presei si a intrunirilor . A stabilit votul universal . Ca sad ea de lucru muncitorilor, a infiintat Atelierele Nationale .

Muncitorii care lucrau in Atelierele Nationale erau platiti de stat . Ei credeau ca guvernul provizoriu va forma un stat al oamenilor muncii .
S-a ales o Adunare Constituanta , in care au intrat mai ales republicani burghezi .Insurectia muncitoriilor din Paris . Luand conducerea . Adunarea Constituanta a desfiintat cluburile muncitoresti si Atelierele Nationale . A arestat multi conducatorii ai clasei muncitoare . A refuzat sa dea ajutor celorlalte popoare europene care erau in revolutie , adica a dus o politica din ce in ce mai reactionara.

Vazandu-se tradati , muncitorii parizieni au pornit din nou lupta . Cereau sa se dea Frantei o constitutie democratica, sa respecte decretul privitor la dreptul de munca, sa fie eliberati conducatorii muncitorilor . In loc sa indeplineasca revendicarile muncitorilor, guvernul a adus multe trupe le Paris si a dat puterea in mainile generalului Cavaignac . In ziua de 22 iunie, muncitorii s-au baricadat in cartierele lor . Patru zile au luptat cu trupele lui Cavaignac . Numai cu tunul au cazut 11 000 de muncitori ;

Insurectia din iunie a proletariatului din Paris a fost cea dintii mare batalie dintre cele doua clase ale istoriei moderne: proletariatul si burghezia . Dupa infrangerea muncitorilor, politica burgheziei a devenit si mai reactionara .Al doilea imperiu . In toamna anului 1848, Adunarea Constituanta a votat Constitutia Republicii a II-a . Constitutia avea un caracter burghez conservator . Ea acorda puteri mari presedintelui . In alegerile de presedinte al Republicii Franceze a reusit printul Ludovic Napoleon Bonaparte , nepotul lui Napoleon I .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.