Revolutia americana

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.60

nivel: Liceu

O taxa nepopulara
Primele urmari ale acestei hotarari s-au materializat in Legea Timbrului si Legea Incartiruirii, votate de Parlamentul britanic in 1765. Legea incartiruirii crestea obligatiile americanilor de a sustine trupele britanice; dar Legea Timbrului impunea o taxa asupra documentelor si materialelor tiparite, inclusiv ziare, afectand toate clasele; s-a declansat o miscare sociala.[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Revolutia americana

O taxa nepopulara
Primele urmari ale acestei hotarari s-au materializat in Legea Timbrului si Legea Incartiruirii, votate de Parlamentul britanic in 1765. Legea incartiruirii crestea obligatiile americanilor de a sustine trupele britanice; dar Legea Timbrului impunea o taxa asupra documentelor si materialelor tiparite, inclusiv ziare, afectand toate clasele; s-a declansat o miscare sociala. Si-au inceput activitatea primele grupuri radicale - "Fii Libertatii", au izbucnit numeroase revolte, iar comerciantii americani au refuzat sa mai importe bunuri britanice. Un nou slogan, "Nici o taxa fara reprezentare" (in Parlamentul britanic), exprima doleantele colonistilor. Si in acel moment si mai tarziu, au existat in Marea Britanie forte ale opozitiei care sustineau cauza colonistilor. In 1776 noul guvem anuleaza Legea Timbrului, dar in acelasi timp, sustine pintr-o lege speciala ca Parlamentul avea dreptui sa promulge legi pentru colonii, daca e necesar.

Perioada de bunavointa a fost scurta. In 1767, noul ministru de finante, Charles Townshend, stabileste taxe asupra unei game largi de bunuri importate in colonii. In Boston, capitala statului Massachusetts, izbucnesc noi conflicte. In martie 1770, soldatii britanici prezenti in oras isi pierd rabdarea intr-o confruntare cu un grup de razvratiti si deschid focul, omorand cativa americani. Acest incident ii socheaza atat pe americani cat si pe englezi; dupa "masacrul din Boston" ambele parti s-au retras din acest conflict. S-a renuntat si la aplicarea taxelor, exceptie facand taxa pe ceai, careia americanii nu i s-au opus, ci s-au multumit sa o evite prin intermediul
contrabandei.

Inca mai existau tensiuni intre autoritati si colonii, dar cea mai serioasa criza a izbucnit trei ani mai tarziu, cand guvernul a luat masuri speciale pentru a sustine East India Company, aflata in pragul falimentului. Printre aceste masuri s-a numarat si colectarea fortata a taxelor pe ceai. Colonistii s-au opus cu incapatanare, trimitand inapoi vapoarele ce transportau ceai. In cele din urma, in decembrie 1773 cand guvernatorul Bostonului a incercat sa aduca o incarcatura de ceai, un grup de cetateni imbracati in indieni au atacat vasul si au aruncat ceaiul peste bord, in apele golfului.

Acest incident cunoscut sub denumirea de "ceaiul din Boston" a fost sanctionat cu promptitudine. Portul Boston a fost inchis pana cand colonistii plateau pentru ceai, lucru pe care refuzau categoric sa il faca. Puterea consiliului legislativ din Massachusetts a fost restransa, iar generalul britanic Gage a fost numit guvernator al coloniei, cu misiunea de a imblanzi spiritele.

Confruntarea finala
Scena era acum pregatita pentru confruntarea finala. Marea Britanie avea un guvem stabil condus de Lordul North, deseori influentat de Regele George III; de acum incolo politica britanica va fi dezastruoasa, purtand amprenta obstinentei si limitarii Regelui George. In acelasi timp americanii erau mai pregatiti ca niciodata pentru lupta. In septembrie 1774, la Congresul Continental din Philadelphia, reprezentanti din 12 colonii au pus la punct planurile de actiune.
Momentul decisiv a sosit in aprilie 1775, cand Generalul Gage a trimis un contingent armat in afara Bostonului, avand ordin sa aresteze doi lideri radicali si sa distruga un stoc de arme, ascunse de americani langa Concorde.

Desi operatiunea trebuia sa fie secreta, colonistii au aflat de ea si au trimis inaintea trupelor calareti, pentru a alerta si restul populatiei; exista chiar si o legenda care vorbeste despre unul dintre calareti, Paul Revere.

Primele focuri
Fiind preveniti din timp, liderii radicali au reusit sa scape. Dar in Lexington, cand trupele au ordonat militiei locale sa se imprastie, s-a deschis focul - la inceput probabil din greseala - si au fost ucisi opt americani.
Trupele s-au indreptat spre Concorde si au distrus depozitul de arme; cand se intorceau spre Boston au fost atacati de mii de colonisti, foarte buni tintasi, ce foloseau tactici de guerila. Aproape trei sute dintre ei au murit, iar cei ce au reusit sa scape si sa se intoarca in oras, s-au trezit inconjurati de o armata americana improvizata, dar in continua crestere.

Inceputul razboiului
Americani au fost extrem de infuriati de uciderile din Lexington. La cel de-al doilea Congres Continental din mai 1775, s-au impus radicalii si au fost luate o serie de decizii importante, printre care si aceea de a constitui un guvern independent.

Armata iregulara din afara Bostonului a fost redenumita Armata Continentala, iar comanda ei a fost preluata de un gentleman din Virginia, George Washington. La putin timp a izbucnit Razboiul American de Independenta.
Americanii au preluat initiativa si in mai 1775 au luat prin surprindere doua fortarere britanice din apropierea granitei canadiene, capturand o mare parte a artileriei.

Dupa asediul nereusit din timpul iemii asupra Quebecului a urmat o pauza, iar apoi un alt atac asupra Canadei ce a pus capat sperantei colonistilor intr-o victorie rapida. Canada a ramas sub stapanire britanica pe tot timpul razboiului, fiind o baza importanta de actiune impotriva celor treisprezece colonii. Intre timp britanicii au adus intariri in Boston, iar cand rebelii au ocupat inaltimile din jurul orasului, au contraatacat sub comanda Generalului William Howe. Trupele britanice au incercat sa atace pozitiile colonistiilor situate pe inaltimi si au fost distrusi de acestia. In cele din urma pozitiile americanilor au fost luate cu asalt, dar aceasta aparenta victorie in batalia de la Bunker's Hill l-a costat pe Howe pierderea aproape a jumatate din cei 2200 de soldati aflati sub comanda sa; In schimb armatele americane au resimtit aceste evenimente ca pe o incurajare.

Amenintati de sosirea artileriei formate din propriile forte capturate, englezii se retrag din Boston in martie 1776. Intre timp incercarile de a ajunge la compromis nu dau rezultat. Ideea unei rupturi complete de tara mama a inceput sa ia nastere intarita si de influenta pamfletului “Simtul practic” scris de radicalul englez Tom Paine.

Declararea independentei
In final, in iulie 1776 Congresul Continental a votat separarea de Marea Britanie si a adoptat Declaratia de Independenta. Thomas Jefferson, delegatul Virginiei a avut o contributie importanta la redactarea acestui document care denunta "tirania" Regelui George III si proclama dreptul tuturor oamenilor la "viata, libertate si nazuinta spre fericire". Cele treisprezece colonii au fost redenumite Statele Unite ale Americii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.