Revolutia agricola si industriala in Anglia

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.73

nivel: Liceu

"Un gentilom isi poate ingadui sa semene trifoi! Dar noi cu ce o sa platim arenda?" Taranii, insa, se inselau si metoda cea mai productiva avea sa biAZruie. Coke din Norfolk, agricultor ilustru al carui domeniu model atragea calatori din intreaga Europa, reusea printr o prudenta folosire a ingrasamintelor sa cultive grau pe terenuri pana atunci sterile. Bakewell ameliora rasele de vite, capre, oi.[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Revolutia agricola si industriala in Anglia

"Un gentilom isi poate ingadui sa semene trifoi! Dar noi cu ce o sa platim arenda?" Taranii, insa, se inselau si metoda cea mai productiva avea sa biAZruie. Coke din Norfolk, agricultor ilustru al carui domeniu model atragea calatori din intreaga Europa, reusea printr o prudenta folosire a ingrasamintelor sa cultive grau pe terenuri pana atunci sterile. Bakewell ameliora rasele de vite, capre, oi.

Prevazand ca nevoia de carne avea sa creasca o data cu maAZrirea populatiei, cauta sa produca - in locul animaAZlelor cu picioare lungi, care fusesera folositoare pe vremea cand Anglia nu era decat mlastini, hartoape si spini - rase bogate in carne. Intr o epoca avida de stiinta si de lucruri noi, experientele acestea amuzau. Cultivarea pamantului si cresterea animaleAZlor a fost la moda de a lungul intregului secol al XVIII lea. Imbogatitii isi plasau banii in terenuri. Medici, pastori, oameni ai legii, cum aveau oarecare ragaz, se faceau fermieri. "Tribul fermierilor - spune Young [1] - e format acum din toate clasele, de la duce pana la ucenic".

IV. La inceputul secolului al XVIII lea, pamanturile comune, pamanturile in paragina, baraganele acopereau inca imense suprafete. Sub domnia lui George al III lea, marii proprietari se straduira sa i convinga pe "detinatorii" pamanturilor lor sa si im prejmuiasca campurile. Ei insisi dobandira in cursul operatiei nu numai pamanturi arate, ci si o parte din "commons". Aceasta se facu prin acte "partiAZculare" ale parlamentului. In timpul domniei lui George al III lea, 3.354 de asemenea acte fura treAZcute prin parlament si circa patru milioane de acri devenira disponibili pentru noile metode de culAZtura.

Era suficient, pentru a obtine ca parlamentul sa voteze un astfel de act, ca cererea sa fi fost susAZtinuta de trei patrimi din numarul proprietarilor unei parohii. Dar cele trei patrimi erau socotite in suprafete, si nu ca numar de persoane, in asa fel incat, in multe parohii, squire ul constituie el singur majoritatea. Pentru mai multa decenta se mai alaAZturau cativa mari proprietari, se depunea o cerere in parlament, si taranii aflau ca pamanturile lor comunale fusesera suprimate fara sa fi fost macar intrebati. Imprejmuirile (enclosures) ingaduira alAZcatuirea unor mari ferme prin gruparea pamanturiAZlor, adoptarea de metode stiintifice si o productie infinit mai mare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.