Revolutia Romana de la 1848

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 8.31

nivel: Liceu

Deceniile anterioare revolutiei, tocmai ca urmare a dezvoltarii constiintei nationale, marcheaza o sporire a intereslul pentru cunoasterea reciproca in toate provinciile romanesti, ca modalitate de surmontare a ingradirilor politice.

In acest sens, un rol remarcabil l-au jucat ziarele si in general publicatiile periodice din Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania, incepand cu 182[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Revolutia Romana de la 1848

Deceniile anterioare revolutiei, tocmai ca urmare a dezvoltarii constiintei nationale, marcheaza o sporire a intereslul pentru cunoasterea reciproca in toate provinciile romanesti, ca modalitate de surmontare a ingradirilor politice.

In acest sens, un rol remarcabil l-au jucat ziarele si in general publicatiile periodice din Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania, incepand cu 1829 cu ,,Curierul Romanesc’’ de la Bucuresti si ,,Albina Romaneasca’’ de la Iasi si sfarsind cu ,,Gazeta de Transilvania’’, in 1838, si ,,Foaie pentru minte, inima si literatura’’ de la Brasov.

Este de mentionat ca, in conjunctura unor cautari menite a face din publcistica un instrument de coeziune in intreaga lume romaneasca, un intelectual din presa peste ,,granite’’, ca o reflectare a unitatii morale, culturale si intelectuale a intregii comunitati romanesti, intitulat ,,Organul National ‘’, coordonat de o societate secrete.

Romanii la S si E de Carpati, incatusati de o aspra cenzura sub domniile regulamentare controlate de consulii taristi, vedeau printre altele in ,,Gazeta de Transilvania’’ un refugiu ,,de se recori, de a refufla’’, de a scrie ceea ce simteau. Sub raport politic, moldovenii ca George Sion, Iordache Malinescu, Nicolae Istrati etc. erau indrepatatiti sa vada in aceeasi foaie un ,,organ politic al nationalitatii romanilor’’ prin care se dezvolta ,,duhul national’’. Tot astfel, ,, Foaie pentru minte, inima si literatura’’ devenea cel dintai periodic ,,panromanesc’’ care insera informatii despre toti romanii, in spiritul ,,culturii romanesti unice’’.

Caci ambele foi brasovene devenisera principalele organe de vehiculare a culturii nationale si a ideilor moderne presarate in numeroase studii, articole, recenzii , note si comentarii inserate in coloanele lor.
Presa circula insa si din Tara Romaneasca si Moldova spre Transilvania, Banat si Bucovina, fiind dorita si cautata cu insistenta, in ciuda informatiei ei retinute datorita cenzurii. Legaturile dintre romani erau intensificate
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.