Revolta populara de la Timisoara

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Acest ordin nu este tocmai firesc din doua motive. La acea ora se trecuse la alarma partiala de lupta pe toata tara, iar in Timisoara fusese data inca de dupa-amiaza. Alarma partiala de lupta implica automat toate masurile transmise de Milea la ora 21.00. Practic, ca sa luam un exemplu, "intarirea pazei cazarmilor" fusese o masura luata imediat dupa alarmare, astfel ca reluarea acestui ordin era i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Revolta populara de la Timisoara

Acest ordin nu este tocmai firesc din doua motive. La acea ora se trecuse la alarma partiala de lupta pe toata tara, iar in Timisoara fusese data inca de dupa-amiaza. Alarma partiala de lupta implica automat toate masurile transmise de Milea la ora 21.00. Practic, ca sa luam un exemplu, "intarirea pazei cazarmilor" fusese o masura luata imediat dupa alarmare, astfel ca reluarea acestui ordin era inutila. Asa cum am vazut, "alarma partiala de lupta" nici nu s-a aplicat potrivit procedurilor standard.

Ar fi posibil ca, repetind acel ordin, Milea sa fi avut in vedere informatiile pe care le primise pe linie militara despre efectul deschiderii focului in - oras, precum si despre cele citeva incidente grave in care fusesera !>> angajate fortele Armatei (mai ales cel din Calea Girocului). Daca informarea lui Milea s-a facut telefonic, este posibil sa i se fi raportat si caracterul "profesionist" al unor atacuri, cum au fost cele de orbire si blocare a tancurilor. Descrierea scenei din Calea Girocului i-o fi amintit lui Milea aceeasi scena petrecuta la Praga, in timpul derularii scenariului KGB? si acolo tancurile fusesera blocate cu zeci de rangi si bare aparute din senin.

Am fi tentati sa credem ca astfel i s-a intarit convingerea ca violentele impotriva trupelor sale au fost conduse de agenti care au actionat sub acoperirea multimii formate din curiosi. Al doilea motiv al caracterului nefiresc al acestui ordin este faptul ca el nu este specific luptei armate, confruntarii cu inamicul. Pe inamic nu-1 tratezi cu focuri de avertisment, cu somatii etc.; tragi si il omori. Felul cum arata acest ordin demonstreaza mai degraba ca ministrul Apararii stia cine sunt cei din strada.

Discutiile purtate de autor cu numerosi ofiteri prezenti la Timisoara in acea perioada au relevat faptul ca toti, fara exceptie, identificasera fara dubiu prezenta in strada a unor cetateni obisnuiti ai orasului, dar, din cauza actiunilor violente si pe alocuri inexplicabile ale grupurilor de agresori civili, ei au interpretat acea categorie de timisoreni drept "persoane antrenate cu prea multa usurinta de diversionisti in actiunile violente", ca ,jnassa de manevra" sau pur si simplu drept "huligani". Daca recitim cu atentie textul ordinului lui Milea, vom observa insa ca el insista pe trecerea subunitatilor aflate in oras in pozitii de aparare, in locatii specifice Armatei (unitati militare, depozite, cladiri oficiale) si pe apararea in cazul atacarii tehnicii de lupta.

La acea ora mai existau inca focare violente in oras, mai indepartate de Centru, in ciuda focului intens declansat incepind cu ora 19.00. Este posibil sa i se fi raportat si faptul ca actiunile nu au incetat. De altfel, intre orele 21.30 si 23.00, actiunile grupurilor violente se indreptau exclusiv spre obiective aparate de subunitati ale MApN (Uzina Textila Timisoara, cazarma UM 01942, cazarma UM 01008 si Spitalul Militar), inregistrindu-se raniri in rindul militarilor, precum si deschiderea focului de avertizare. in toate aceste cazuri focul deschis de militarii din formatiunile de paza a fost legitim.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.