Revista Dacia literara serie noua - prezentare

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.80

nivel: Facultate

Cu toate ca pe coperta tomului I (care insumeaza cele trei numere aparute) figureaza ca date limita ianuarie-iunie, in realitate revista a aparut la 19 martie 1840 si a fost interzisa la 23 august, acelasi an. Se pare ca s-a revenit asupra suspendarii, dar redactorul a inteles ca a continua publicarea revistei nu mai era oportun, in atmosfera creata. In 1859 se scoate o a doua editie, cu caractere[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Revista Dacia literara serie noua - prezentare

Cu toate ca pe coperta tomului I (care insumeaza cele trei numere aparute) figureaza ca date limita ianuarie-iunie, in realitate revista a aparut la 19 martie 1840 si a fost interzisa la 23 august, acelasi an. Se pare ca s-a revenit asupra suspendarii, dar redactorul a inteles ca a continua publicarea revistei nu mai era oportun, in atmosfera creata. In 1859 se scoate o a doua editie, cu caractere latine.
Programul revistei, stabilit in Introductia semnata de redactorul raspunzator Mihail Kogalniceau, preciza ca va evita politica si se va ocupa numai de literatura scrisa de romanii de pretutindeni, care trebuie "sa aiba o limba si o literatura comuna pentru toti."

Introductia formuleaza teoria specificului national al literaturii si releva necesitatea selectiei operelor dupa criteriul valoric, crearea si promovarea unei literaturi originale fiind posibila numai prin indreptarea poetilor si prozatorilor spre trecut istoric, spre creatia populara, spre peisajul natural si social al patriei. Este prezenta o implicita intentie patriotica. Colaboratori apropiati erau: Vasile Alecsandri, C. Negruzzi, Al. Russo, Gr. Alexandrescu, Al. Donici, C. Stamati, I. Voinescu II s.a.

Revista editata in formula noua, din anul 1990 de Muzeul Literaturii Romane Iasi si Societatea Culturala "Junimea '90" Iasi in colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Romania si Consiliul Judetean Iasi. Director de onoare: Alexandru Zub, membru al Academiei Romane. Initiator si coordonator al seriei noi: Lucian Vasiliu. Redactori: Carmelia Leonte, Calin Ciobotari, Liviu Apetroaie, Florin Buciuleac.

Structurata pe trei capitole: Istoria restaurarii, restaurarea istoriei ; Junimea de ieri, Junimea de azi ; Ferestre luminate; Arca lui Noe , revista are ca program prioritar reevaluarea marilor probleme de istorie literara si culturala, publicarea de documente literare si a cercetarilor de specialitate (muzeologie), precum si promovarea tinerelor talente din domeniul beletristicii si criticii literare. Primul capitol al revistei isi propune sa reconsidere, din perspectiva actuala, valorile istoriei literare romanesti.

Colectivul redactional isi propune sa atraga cele mai prestigioase condeie publicistice. Fiind publicatie a Societatii Culturale "Junimea '90", Dacia literara , in capitolul "Junimea de ieri, Junimea de azi", confera un accent deosebit judecatii critice a vechii societati "Junimea" si a contributiei la cultura romana si europeana, dar se ocupa si de activitatea actuala, asa cum reiese aceasta din creatia membrilor noii societati "Junimea '90".

Sectiunea a treia, "Ferestre luminate", isi propune stimularea dialogului cultural, promovarea interviului ca instrument de comunicare si cuminecare si a eseului ca mod de a configura o ideatica personala. Cu cel de-al patrulea capitol, "Arca lui Noe", revista se deschide larg spre fenomenul cultural contemporan, in special spre creatorii tineri din domeniul literaturii si artei. Tot aici sint cuprinse comentarii asupra celor mai valoroase carti, interviuri cu probleme teoretice, profiluri de creatori, poezie, proza, critica si teorie literara etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.