Revede de Mihai Eminescu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.71

nivel: Liceu

Revedere este cu alte cuvinte un cintec melancolic despre fragilitatea omului in faya timpului. Punctul de plecare este doina populara dar Eminescu rescrie totul din perspectiva poetului romantic impresionat de spectacolul naturii veAsnice care-l face sa se simta marunt Asi trecator. In acest fel poezia capata un substrat filosofic, care nu este de origine folcloorica. La o analiza atenta a poezi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Revede de Mihai Eminescu

Revedere este cu alte cuvinte un cintec melancolic despre fragilitatea omului in faya timpului. Punctul de plecare este doina populara dar Eminescu rescrie totul din perspectiva poetului romantic impresionat de spectacolul naturii veAsnice care-l face sa se simta marunt Asi trecator. In acest fel poezia capata un substrat filosofic, care nu este de origine folcloorica. La o analiza atenta a poeziei se pot deosebi atit elemente de origine populara cit Asi elemente de origine culta. De origine populara sint:

a) motivul codrului ca fiinya mitica in folcloor codrul e frate cu romanul, crai inyelept, sau chiar imparat.In aceasta ultima ipostaza de imparat apare Asi Eminescu. b) dialogul cu natura reprezentata de codru. c) in al treilea rind este familiaritatea silului. d) unele locuyiuni de tipul: "mie-mi curge Dunarea". e) ritmul trohaic, masura de 7-8 silabe Asi rima imperecheata sint de asemenea de origine populara.

De origine culta sint: a) accentuarea ideii de perenitate (trainicie) a codrului, a naturii; b) accentuarea Asi amplificarea opoziyiei dintre om Asi natura; c) rafinamentul expresiei; d) viziunea romantica asupra conditiei umane; e) sentimentul elegiac. Din punct de vedere al compoziyiei poezia este compusa sub forma de dialog intre doi "parteneri" de discuyie, care aparyin la doua planuri distincte al omului Asi al codrului.

Planurile sint in opoziyie, marcata de cele doua intrebari Asi de cele doua raspunsuri,care-i transforma pe interlocutori in simboluri ale unor relitayi diferite: omul condiyia trecatoare iar codrul eternitatea. Poezia se deschide cu planul omului mai scurt, mai concis, interogativ personificindu-l Asi luindu-l ca interlocutor poetul se adreseaza pe un ton familiar, cald, apropiat codrului.

Folosind diminutivele: codruyule, draguyule poetul vorbeAste cu codrul asemeni unei persoane apropiate intrebindu-l ce mai face de cind nu l-a vazut pentru ca a trecut mult timp decind s-a departat de el Asi in acest timp "multa lume am umblat". In raspunsul codrului, care este afirmativ constatam o serie de elemente care sugereaza permanenya, continuitate in natura.Din raspunsul codrului personificat aflam de existenya lui indiferent de anotimpuri.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.