Reumatologie - tesutul conjunctiv

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.99

nivel: Liceu

1).Celulele pot fi extrinseci si intrinseci (sintetizeaza matricea). Cele mai importante celule intrinseci sunt fibroblastii, dar si alte celule inrudite (condrocite, osteocite, celule reticulare, adipoase). Celulele extracelulare nu sunt prezente obligatoriu in tesut: mastocitul, limfocitul, monocitul. Fibroblastii sintetizeaza matricea, ale carei componente sunt fabricate simultan, dar in propor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Reumatologie - tesutul conjunctiv

1).Celulele pot fi extrinseci si intrinseci (sintetizeaza matricea). Cele mai importante celule intrinseci sunt fibroblastii, dar si alte celule inrudite (condrocite, osteocite, celule reticulare, adipoase). Celulele extracelulare nu sunt prezente obligatoriu in tesut: mastocitul, limfocitul, monocitul. Fibroblastii sintetizeaza matricea, ale carei componente sunt fabricate simultan, dar in proportii diferite care variaza cu varsta individului si influentate de hormoni: inhibitori (cortizon, ACTH-ul, tiroxina) si stimulatori (STH, hormonii sexuali). Ei se divid rar, mai ales in inflamatii si in cicatrizari, cand predomina mitozele.

2).Fibrele pot fi de colagen, de elastina si de reticulina. Cand predomina una se determina varianta de tesut. Fibrele de colagen sunt cel mai bine reprezentate, oferind tesutului extensie variata si rezistenta la tensiune si deformare, fiind o componenta majoritara in: piele, os, tendon, cartilaj, dinte. Pe langa rolul structural, colagenul regleaza procesele de crestere, imbatranire, cicatrizare si induce agregarea trombocitara cu rol important in hemostaza. Vitamina C produce molecula de colagen (organizat in benzi), iar in absenta ei colagenul este anormal. Colageneza (enzima) il degradeaza, rupand molecula in doua.

Aceste enzime distrug cartilajul articular in poliartrita reumatoida. In inflamatii se elibereaza in mediul intern o cantitate mai mare de colagenaze prin activarea macrofagelor.Fibrele de reticulina se afla in jurul celulelor adipoase si reprezinta un suport anatomic pentru celulele endoteliale capilare, organe limfoide si hematopoietice.
Fibrele de elastina se gasesc in ligamente si in peretele arterelor mari. Elastina se intinde pana la 150% fata de lungimea initiala a fibrei, fara rupere si cu revenire. Este suport pentru calcifiere (se impregneaza cu Ca), ducand si la ateromatoza aortica.

Elastina se depune sub 2 forme: fascicule compacte (fibre) in tendoane si lame fenestrate (lamele) in peretii vasculari. Elastina este sintetizata de fibroblasti (in tendon si piele) si de celulele musculare ale vaselor mari, si degradata de elastaza (in pancreas), macrofage, PMN nucleare, trombocite.3).Substanta fundamentala este formata din:a).mucoproteine (molecule mari) sau proteogliconi, care contin multa apa structurala ce permite difuziunea substantelor hidrosolubile, usureaza migrarea elementelor; are o mare flexibilitate si compresibilitate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.