Reumatismul inflamator de origine metabolica

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.50

nivel: Facultate

La baza producerii artritei stau niste dezordini microorganice responsabile de modificarea imunoglobulinelor G, care determina precipitarea acidului uric si formarea cristalelor, modificari in sistemul complementului seric, in activitatea factorului Hagemann. Cel mai important element este proliferarea leucocitelor, in special PMN, care sunt responsabile de fagocitarea cristalelor pe care le inglo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Reumatismul inflamator de origine metabolica

La baza producerii artritei stau niste dezordini microorganice responsabile de modificarea imunoglobulinelor G, care determina precipitarea acidului uric si formarea cristalelor, modificari in sistemul complementului seric, in activitatea factorului Hagemann. Cel mai important element este proliferarea leucocitelor, in special PMN, care sunt responsabile de fagocitarea cristalelor pe care le inglobeaza.

Afectiune reumatica caracterizata clinic de episoade recurente de artrita acuta asociate cu nefropatie interstitiala cronica si depunere de urati sub forma de tofi. Din punct de vedere biologic guta se caracterizeaza prin hiperuricemie si prezenta cristalelor de urat in lichidul sinovial. Exista 2 tipuri de guta:-guta primara este cea in care sunt implicate mecanisme genetice si are transmitere familiala, fiind vorba de efecte enzimatice mostenite, responsabile de hiperuricemie;

-guta secundara este guta dobandita in timpul vietii, de obicei aparuta dupa o serie de boli care determina hiperproductie de acid uric, in special prin distructii celulare mari. Hiperuricemia apare in organism pe 2 cai: -prin hiperproductie, care poate fi prin aport excesiv sau prin distructii -prin eliminare insuficientaaafectare renala.

Valoarea normala este de 5 mg/100 la femei, 6 mg/100 la barbati. Se vorbeste de hiperuricemie la peste 7 mg/100; 2/3 se realizeaza prin urinare si 1/3 prin fecale. In eliminarea renala este implicat atat glomerulul, cat si tubii. Ca urmare a eliminarilor insuficiente, in organism apare un surplus de acid uric. Valoarea totala a acidului uric este de 1,2 g. in cazul gutei in organism exista cam 4 g, iar in guta cu tofi se ajunge pana la 30 g.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.