Reumatismul articular acut

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.90

nivel: Facultate

Patofiziologie:In ciuda a 60 de ani de investigatii, mecanismul patogenic al reumatismului articular acut este insuficient elucidat.Reumatismul articular acut pare a fi rezultatul a trei categorii de mecanisme implicate in patogeneza sa:Infectia directa cu streptococ de grup A.Efectul toxic al produsilor extracelulari ai streptococului asupra tesutului gazda

Anomalii ale raspun[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Reumatismul articular acut

Patofiziologie:In ciuda a 60 de ani de investigatii, mecanismul patogenic al reumatismului articular acut este insuficient elucidat.Reumatismul articular acut pare a fi rezultatul a trei categorii de mecanisme implicate in patogeneza sa:Infectia directa cu streptococ de grup A.Efectul toxic al produsilor extracelulari ai streptococului asupra tesutului gazda

Anomalii ale raspunsului imun la antigene somatice sau extracelulare produse de streptococul de grup A.La ora actuala exista un consens de opinie in favoarea faptului ca reumatismul articular acut este o boala autoimuna indusa si precipitata de streptococul hemolitic de grup A.

Manifestari clinice:Tabloul clinic al bolii se instaleaza dupa o perioada de latenta de 1-5 saptamani de la o infectie faringiana sau amigdaliana (nu si dupa infectie cutanata) cu streptococ hemolitic de grup A.Manifestarile clinice sunt polimorfe si variaza in functie de varsta pacientului si de tipul episodului actual (primul atac sau reumatism articular acut recurent).

Datorita simptomatologiei variate care atrage dupa sine numeroase dificultati de diagnostic, Jones a formulat in 1944 criteriile de diagnostic ale bolii, criterii ce au fost revizuite ultima data in 1992 de catre American Heart Association. Diagnosticul pozitiv implica prezenta a cel putin doua criterii majore sau un criteriu major si doua sau mai multe criterii minore plus dovada infectiei streptococice.

Dovada infectiei streptococice:
Culturi pozitive din exudatul faringian sau test pozitiv la antigenele streptococice.Cresterea titrului de anticorpi anti-streptococici.
Sunt descrise astfel 5 criterii majore: cardita, poliartrita, coreea Sydenham, eritemul marginat si nodulii subcutanati - considerate specifice bolii si o serie de criterii minore care intregesc tabloul clinic, dar sunt nespecifice reumatismului articular acut. Pentru confirmarea diagnosticului este necesara dovada microbiologica si/sau imunologica a prezentei infectiei cu streptococ hemolitic de grup A.

Debutul bolii poate fi brutal daca prima manifestare o constituie artrita sau poate fi insidios daca debuteaza cu fenomene de cardita.Febra este un simptom nespecific intalnit in perioada acuta a bolii, cu evolutie necaracteristica. Poate fi sustinuta sau remitenta, uneori intermitenta cu ascensiuni febrile in cursul dupa-amiezii sau al serii si cu revenire la normal in timpul noptii.Debutul cu febra si artrita este mai frecvent intalnit la adulti, in timp ce la copii domina cardita.

Artralgiile reprezinta senzatia de durere resimtita la nivelul articulatiilor. Daca artralgiile nu se insotesc de modificari la nivel articular se vor consemna ca si criteriu minor. In mod particular, durerile articulare din reumatismul articular acut au intensitate foarte mare. Uneori se pot asocia cu mialgii nespecifice si tenodinii. Contractia izometrica a muschilor sau tendoanelor din apropiere declanseaza adeseori durerea. Durerea articulara si febra au un caracter fluctuant si se remit de obicei intr-o perioada de 2 saptamani, rareori durind o luna. Caracteristic, atat durerea cat si fenomenele inflamatorii articulare se remit prompt la administrare de salicilati.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.