Reumatismul - notiuni de anatomie si fiziologie

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Faza productiva, caracterizata prin aparitia granulomului reumatic (Aschoff-Tala-laev). (Acest granulom are in partea centrala o zona de necroza fibrinoida, in jur celule gigante epitelioide si la periferie, limfocite si plasmocite.)- Stadiul cicatriceal, cu transformarea granulomului reumatic in tesut fibios, responsabil de deformarile valvulare.Simptomatologie: boala este precedata cel mai ades[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Reumatismul - notiuni de anatomie si fiziologie

Faza productiva, caracterizata prin aparitia granulomului reumatic (Aschoff-Tala-laev). (Acest granulom are in partea centrala o zona de necroza fibrinoida, in jur celule gigante epitelioide si la periferie, limfocite si plasmocite.)- Stadiul cicatriceal, cu transformarea granulomului reumatic in tesut fibios, responsabil de deformarile valvulare.Simptomatologie: boala este precedata cel mai adesea de angina, amigdalita acuta sau simpla faringita. Urmeaza o perioada de vindecare aparenta de 1 - 3 saptamani. in aceasta perioada apare uneori o stare subfebrila, cu astenie, artralgii si epistaxis - semne cunoscute sub denumirea de sindrom postanginos.

Dupa 1-3 saptamani de la vindecarea angi-nei streptococice incepe perioada de stare caracterizata prin:
- Manifestari articulare: poliartrita acuta mobila, fugace, care intereseaza mai multe articulatii in acelasi timp, in special cele mari (sold, genunchi, tibiotarsiene), cu caracter inflamator (tumefiere, caldura, congestie si dureri); caracteristica de "mobila" este conferita de faptul ca inflamatia articulara se muta de la o articulatie la alta (durata medie pentru o atingere articulara fiind de 4 - 5 zile); miscarile articulare sunt foarte dureroase; cu sau fara tratament poliartrita se vindeca fara sechele.

- Manifestari generale: febra aproape constanta, mai ales la copii si adolescenti, cu puseuri de hipertermie la fiecare noua atingere articulara sau viscerala, reactionand la salicilat si cortizon; tahicardie la fel de constanta, persistand si dupa normalizarea temperaturii; paloare frapanta, transpiratii abundente; uneori epistaxis- Manifestari cutanate: nodozitati Meynet de marimea bobului de mazare, nedure-roase, localizate in jurul articulatiilor inflamate; eritem marginat; eritem nodos. Manifestari viscerale: pleurezii, congestii pulmonare, nefrite, hepatite, dureri abdominale, uneori cu caracter pseudopendicular etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.