Reumatismele inflamatorii - Poliartrita reumatoida

1x punct

categorie: Medicina

nota: 9.85

nivel: Facultate

Cartilajul: leziuni secundare inflamatorii datorate unei subtieri si fisurari a cartilajului cu fenomene consecutive de condroliza. Modificari osoase: de tip osteoliza, care impreuna cu modificarile cartilajului altereaza proprietatile biomecanice ale articulatiei. Pe masura cronicizarii inflamatiei apare fibrozarea tisulara, determinand o semianchiloza fibroasa, care se va transforma in anchiloza[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Reumatismele inflamatorii - Poliartrita reumatoida

Cartilajul: leziuni secundare inflamatorii datorate unei subtieri si fisurari a cartilajului cu fenomene consecutive de condroliza. Modificari osoase: de tip osteoliza, care impreuna cu modificarile cartilajului altereaza proprietatile biomecanice ale articulatiei. Pe masura cronicizarii inflamatiei apare fibrozarea tisulara, determinand o semianchiloza fibroasa, care se va transforma in anchiloza osoasa prin calcificari ale aderentelor ososase.

Aceste simptome, modificarile patogenice de sinovita inflamatorie si deteriorarea cartilajului vor determina aparitia devierilor. In cazul mainii reumatoide deviatia este in sens cubital, la nivelul pumnului, degetelor si se explica prin utilizarea cotidiana mai frecventa a mainii in deviatie cubitala. In evolutia bolii se asociaza deformarile datorate devierilor si modificarilor musculare. De obicei, in poliartrita reumatoida se instaleaza un flexum de protectie, antalgic la inceput.

Deformari: cele mai frecvente sunt:
-degete in "gat de lebada": articulatia interfalangiana proximala in extensie, cea distala in flexie; este datorata actiunii predominante a flexorului profund al degetelor;
-degete in "butoniera": flexia articulatiei interfalangiene proximale, extensie la cea distala;
-policele in "Z".

Pe masura aparitiei eroziunilor osoase, a organizarii tesutului inflamator, a proliferarii fibroase apare o semianchiloza fibroasa urmata de calcifiere si anchiloza osoasa.Articulatia cotului: este afectata tot prin sinovita, iar exudatul inflamator va determina o limitare a miscarii de extensie.Articulatia genunchiului: este frecvent afectata, are caracter simetric genu varum cu flexum de genunchi.

Articulatia piciorului: afectata similar ca cea a mainii metatarsofalangiene, tendinite si bursite, eroziuni cartilaginoase ce vor impiedica mersul.Articulatia temporo-mandibulara este frecvent afectata; instabilitate articulara cu subluxatii si luxatii. Nu sunt afectatate in general de poliartrita reumatoida articulatia soldului, a umarului, a coloanei vertebrale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.